Foto/Wikipedija
Tucindan je narodni praznik koji pada 5. januara. Tucindan je dobio ime po tome što se nekada na ovaj dan redila pečenica za predstojeći Božić.
Crkva je prihvatila i blagoslovila ovaj običaj jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime. Za pečenicu se obično prinosi prase ili jagnje, a uz to neko još priprema i pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Međutim, živina se u mnogim krajevima nikako ne sme naći na božićnoj trpezi zbog verovanja da je ona simbol “nazadovanja i rasturanja kuće” jer “kljuca i baca zemlju iza sebe”. Ukoliko se negde kolje za supu, obavezno se odmah bacaju glava i noge. Običaj prinošenja pečenice, ostao je verovatno iz starih mnogobožačkih vremena, vezan je za žrtvoprinošenje.
Postoje 2 veoma važna verovanja i običaja za Tucindan:
– Na Tucindan se ništa ne sme davati iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari odlaziti iz doma. Misli se na novac. Taj dan jedino šta možete da uradite je da vratite sve dugove kako bi vam godina dobro prošla.
-Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.
U nekim krajevima, na Tucindan se ne večera za stolom nego na podu. Za večerom domaćin mora biti okrenut istoku.
Od Tucindana počinje uređenje i spremanje kuće za Božić, praznik rođenja Hrista.
Pročitajte još:
PATRIJARH PORFIRIJE U VELIKOJ HOČI: Da gradimo mir između sebe i sa Albancima
SA SRPSKIM NARODOM ĆE DOČEKATI BOŽIĆ: Patrijarh Porfirije započeo posetu Kosovu i Metohiji
U SUSRET BOŽIĆU: Jedina ikona Bogorodice sa osmehom na licu!
SIMBOLI GRADA Saborna Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u Šapcu