Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

U SUSRET BOŽIĆU: Jedina ikona Bogorodice sa osmehom na licu!

Mačva
Img 20240104 154102 Copy 600x601

Vesna Papović

Pred nama je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, dan rođenja Isusa Hrista, Sina Božijeg. U iščekivanju Božića, u svečarskoj atmosferi, redakcija portala Šabac24/7 će se potruditi da vam približi običaje, verovanja i istorijske činjenice vezane za ovaj veliki dan. Pa da krenemo:

Vitlejemska Majka Božija je jedina ikona Bogorodice sa osmehom na licu zbog radosti rađanja Bogomladenca Hrista!

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Djeva Marija blagodaću Svetog duha u gradu Vitlejemu.

Prvo je na dan koji slavimo kao praznik Blagovesti, Arhangel Gavrilo doneo radosnu vest Presvetoj Bogorodici da će roditi Sina Božijeg. Među vernicima je Arhangel Gavrilo naročito poznat po fresci “Beli Anđeo” iz Manastira Mileševe. Marija, uvidevši volju Božiju, izgovara vrlo značajne reči: „evo sluškinje Gospodnje; neka mi bude po reči tvojoj”. Veruje se da se u trenutku kada je Devica Marija izgovorila ove reči, dogodilo Bezgrešno začeće Isusa Hrista.

U to vreme Marija beše zaručena za srodnika Josifa. Car Avgust je zapovedio popisivanje stanovništva pa su Josif i Marija iz Nazareta krenuli u Vitlejem. Zbog gužvi nisu mogli naći mesto u konačištima pa su na kraju svratili u pastirsku pećinu, gde se Isus rodio.

Anđeli su pastirima dojavili vest o Isusovom rođenju, pa su pastiri bili prvi koji su videli dete. Posle je zvezda repatica dovela tri mudraca do Isusa. Kada su pronašli Isusa, poklonili su mu se i darovali mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čoveku). Tri mudraca su predstavnici paganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje carstvo time što im je javio za rođenje Spasitelja.

Sutra sledi tekst koji će vam približiti običaje, verovanja i istorijski kontekst praznika Tucindana, zatim Badnjeg dana i tako sve do Božića, koji ćemo zajedno proslaviti, naravno uz prigodan tekst.

Pročitajte još:

U SUSRET BOŽIĆU: Danas je Tucindan, pročitajte običaje i šta nikako ne smete raditi na ovaj praznik!

PATRIJARH PORFIRIJE U VELIKOJ HOČI: Da gradimo mir između sebe i sa Albancima

SA SRPSKIM NARODOM ĆE DOČEKATI BOŽIĆ: Patrijarh Porfirije započeo posetu Kosovu i Metohiji

SIMBOLI GRADA Saborna Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla u Šapcu

PROČITAJTE KAKO: Sveti Nikola je vratio vid oslepelom kralju Stefanu Dečanskom!

SVETI NEKTARIJE: Veliki čudotvorac i iscelitelj bolesnih!

 

Pročitajte još: