Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

UGOVORI O RADU ZA 240 NAJBOLJIH DIPLOMACA MEDICINSKIH FAKULTETA I SREDNJIH MED. ŠKOLA

Srbija
ZajedniÈka Fotografija

Ana Acan

U Palati Srbije priređena je svečana ceremonija uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U okviru „Programa zapošljavana najuspešniih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola”, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, 100 najboljih diplomaca državnih medicinskih fakulteta iz Prištine, Niša, Kragujevca, Novog Sada i Beograda dobiće posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje, kroz besplatnu specializacju i doktorske studije.

ZajedniÈka Fotografija

Pored 100 najboljih mladih lekara, ugovore o radu dobiće i 140 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola, budućih medicinskih sestara i tehničara. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da država ulaže mnogo novca u zdravstveni sistem, kao i da će ulagati još mnogo više, jer je zdravstvo jedan od stubova razvoja našeg društva i opstanka zemlje.

Aleksandar VuÈiÆ

“Mnogo vam hvala što ste danas ovde. Ovo je postala tradicionalna akcija, nešto čime se ponosimo svake godine, ali ću danas za nijansu drugačije da govorim nego prethodnih godina. Ulažemo mnogo novca u zdravstveni sistem, ulagaćemo još mnogo više. U vremenima koja su pred nama, a reč je svakako o teškim vremenima na svetskom nivou, nadam se da ćemo mi živeti u nešto lakšim uslovima nego ostali, po prvi put posle više vekova”, istakao je Vučić obraćajući se diplomcima. Naglasio je da će jedan od stubova razvoja našeg društva i opstanka naše zemlje biti zdravstvo zajedno sa farmacijom.

“Kao i hrana koju ćemo morati da obezbedimo. I naravno veštačka inteligencija, napredak naše softverske industrije i to su stvari koje će zemlju gurati napred i čuvati je da postoji. Zbog toga je vaša uloga, poštovani diplomci, ogromna”, naveo je Vučić.

Aleksandar VuÈiÆ

Poručio je da uvek treba da imaju zahvalnost prema državi.

“To nije zahvalnost ni meni, ni ministru – zahvalnost državi. Država je u nas uložila sve. Ogroman novac da bi nas školovala. Da bi nam pomogla da budemo mnogo bolji nego što bismo inače bili. I uvek moramo da pokazujemo zahvalnost prema državi”, rekao je Vučić.

Kaže da, kada je postao stipendista sa 19 godina, da je znao da je   državi dužan za to.

Aleksandar VuÈiÆ

“Znao sam koliko je država u mene uložila da bih nešto naučio. I da bih morao jednog dana da joj vratim. Ali ja ne volim tu rečenicu u kojoj sve zavisi od države. Mi ćemo na kraju, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, da obnavljamo bolnicu za bolnicom. Da podižemo nove kliničke centre i bolnice. Da podižemo nove zdravstvene centre, domove zdravlja, nove ambulante. Ali ono što mi moramo da promenimo jeste da promenimo sebe i svoj odnos unutar sistema. To je kao da gradimo najlepši podrum, najlepši krov, najlepšu fasadu, a unutar kuće nismo sebe promenili. Moraćete i vi, ne samo sebe da menjate, već da menjate i ove starije sa kojima ćete da radite”, naveo je Vučić.

Aleksandar VuÈiÆ, Zlatibor LonÈar

U okviru “Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola” do sada je zaključno sa današnjom akcijom zaposlen 1.641 lekar sa prosečnom ocenom 10 i 9,50, kao i 2.000 najboljih medicinskih sestara i tehničara.

Svečanosti su prisustvovali i ministar zdravlja Zoran Lončar, kao i predstavnici medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola i zdravstvenih ustanova Srbije.

Izvor/Foto: Tanjug

Pročitajte još: