Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

UGOVORI ZA PROJEKTE UNAPREĐENJA KVALITETA VAZDUHA U 65 LOKALNIH SAMOUPRAVA – VLADIMIRCIMA 2,5 MILIONA DINARA

Mačva, Srbija
Img 231735

Ana Acan

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predstavnicima 65 lokalnih samouprava širom Srbije ugovore o realizaciji projekata u 2024. godini, čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

Img 231732

„Potpisani ugovori su namenjeni unapređenju kvaliteta vazduha i zemljišta i za njih smo obezbedili značajna sredstva. Čestitam gradovima i opštinama koji su ove godine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da, uz podršku Ministarstva koje vodim, unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama. Važno je da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti, važni za građane – rekla je Vujović.

-Opština Vladimirci-

Opštini Vladimirci dodeljena su sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara, po osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2024. godini. Projekat za koji su sredstva dobijena odnosi se na sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju nesanitarne deponije u Jaloviku. Učešće opštine u ovom projektu iznosi 622.200,00 dinara, što čini ukupan iznos od 3.111.000,00 dinara. Realizacijom ovog projekta doprineće se zdravijoj životnoj sredini, a samim tim značajno će se poboljšati i kvalitet života naših građana.

Img 231729

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine već četvrtu godinu zaredom raspisuje javne konkurse koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i zemljišta, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat. Tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

„I ove godine smo opredelili značajna sredstva za podršku lokalnim samoupravama u realizaciji ekoloških projekata. Na osnovu ugovora koje sam danas potpisala, menjaćemo kotlove u Knjaževcu, Ivanjici, Valjevu, Kraljevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Čačku i u brojnim drugim gradovima i opštinama. Pozivam sve zainteresovane lokalne samouprave da pripremaju projekte, jer ćemo raspisati javni konkurs za dodelilu preostalih sredstava. Ministarstvo koje vodim će uvek rado podržati projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i života stanovnika“, rekla je Vujović.

Foto: Instagram/irenavujovic.official

Pročitajte još: