Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

Usvojio 400 odbačene i bolesne dece i postao živi svetac, a sada ga hapse!

Razonoda
Img 20231207 190301

Vesna Papović

Foto: Youtube/ Screenshot.

Vladika Longin Černovički, iguman manastira u Bančensku, u Ukrajini, od devedesetih godina usvaja svu decu odbačenu od roditelja a sada je na meti ukrajinskih vlasti jer ne podržava nekanonsku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Na naslovnoj slici je iguman manastira Longin sa bebom, devojčicom bez šaka i prstiju, koju je zatekao napuštenu u dečijoj kući jer je niko nije želeo.

Od skoro 400 mališana koji su zahvaljujući njemu imali radosno detinjstvo i koji su bili spašeni od ulice, hladnoće i sveta kriminala, 40 su od rođenja zaraženi virusom HIV-a, a oko 100 je rođeno sa invaliditetom ili razvojnim smetnjama.

Foto/ Screenshot/Vladika Longin
Foto/ Screenshot/Vladika Longin

Budući da je dosta njih moralo zbog raznih okolnosti da ima u dokumentima ime roditelja, on lično je usvojio dvesta pedeset i troje dece, i svi ga zovu “tata”. A oni koji su pozavršavali škole i fakultete i zasnovali svoje porodice se i dalje vraćaju u manastir i pomažu mu oko nove braće i sestara.

Nažalost, usled tragičnih događaja u Ukrajini, vladika se našao na meti ukrajinskih vlasti u maju ove godine. Ovaj dobitnik titule Heroja Ukrajine iz 2008. godine za svoj neumorni  humanitarni rad, je iznenada postao neprijatelj države. Dramatično je tada zvučao apel dece vladike Longina.

-“Mi, deca velikog čoveka, mitropolita benčanskog Longina, obraćamo se vama sa molbom – spasite našeg tatu. Ne osuđujte ga! Naš tata čini mnogo dobrog za nas. Hrani nas, daje nam da popijemo i pojedemo sve što nam je potrebno. I što je najvažnije, on nam pruža ljubav. On nas uči da volimo Boga, ljude i svoju otadžbinu Ukrajinu”, piše u apelu mnogobrojne dece mitropolita Longina, i dodaje: “Klanjamo vam se i molimo, molimo – ne dirajte našeg tatu. Mi ga volimo. Za nas je on zaštita, podrška i ljubav. On je nešto najdragocenije što imamo u ovom životu.

Postupak je pokrenut zbog navodnog izazivanja međureligijske mržnje, zato što je na liturgijama „omalovažavajuće govorio” o nekanonskoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, da bi u julu doživeo težak moždani udar.

Nedavno je Svetovaznesenjski Bančenski manastir okružila vojsku sa automatima, a vladika Longin ih je pozvao da pucaju  u njega.

U Bukureštu je održan protest podrške vladici Longinu, koji je pripadnik Rumunske manjine u Ukrajini.

Ovaj izuzetni čovek je dokaz da još uvek zemljom hodaju Božiji ljudi a sam je primer živog sveca, nadamo se da će se uspešno izboriti sa iskušenjima kroz koja prolazi.

 

Pročitajte još: