Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

UZ POMOĆ ROBOTA OPERISALI PLUĆA: Fantastičan podvig lekara na VMA!

Srbija
Unapređenje grudne hirurgije VMA

Damira Ramadani

Svaka čast! Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj.

Operisan je četrdesetdvogodišnji pacijent koji boluje od sinoviosarkoma (karcinom koji se širi na pluća) i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak.

– Odluka o korišćenju najsavremenijeg „pametnog“ instrumenta u VMA donesena je u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svetu. Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa. Kao i pri ostalim minimalnoinvazivnim hirurškim procedurama, a po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije – navo se u saopštenju objavljenom na sajtu VMA.

Inače, grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike.

Pročitajte još: