Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

“VATRENI UDAR 2024” – VUČIĆ: U septembru prvih 1.000 dronova „Komarac“ naše proizvodnje

Srbija
Bratislav GaŠiÆ, Aleksandar VuÈiÆ, Milan MojsiloviÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Danu visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem “Vatreni udar 2024”. Vežba je održana u Vojnom kompleksu “Pasuljanske livade”.

Aleksandar VuÈiÆ

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je danjašnja vežba s bojevim gađanjem “Vatreni udar 2024”, na Pasuljanskim livadama, bila posvećena pre svega bespilotnim letelicama i vezi koje bespilotne letelice ostvaruju sa drugim sistemima, kao i da su građani mogli prvi put da vide dejstvovanje dronova domaće proizvođe Komarac 2. Vučić je najavio da se očekuje da do septembra imamo prvih 1.000 dronova Komarac naše proizvodnje.

Predsednik je istakao da je ponosan na ono što je video, kao i građani Srbije.

Aleksandar VuÈiÆ

“Prvi put smo mogli da vidimo dejstvovanje Komarca 2, SM1, prvi put smo mogli da vidimo izbacivanje ovih 12 mina BD2 ako se ne varam, dakle mogli smo da vidimo i donošenje municije besposadnog Malog Miloša i dejstvo ne samo mitraljesko Malog Miloša već i raketnog bacača koje je bilo izuzetno precizno. Mogli smo da vidimo izuzetne pogotke Pasarsa, Korneta, korišćenje i raketa iz Pasarsa ali naravno i topova 40 mm”, rekao je Vučić.

Kazao je da su građani mogli da vide i dejstvo Korneta na daljini većoj od 4.000 metara i kako su neverovatnom preciznošću pogodili neprijateljske tankove.

“Izuzetno i dejstvo Orlova i helikoptera i svega drugog što smo danas mogli da vidimo od naših snajperista i specijalaca koji su sa velikim Milošima završavali posao. Želim da čestitam svim vojnicima, tih 1.321 koji su učestvovali danas u ovoj vežbi”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, mi ćemo morati još mnogo da radimo i pravimo još mnogo toga, kao i još mnogo da kupujemo.

“Hoću da se zahvalim i našim mađarskim prijateljima koji su danas zajedno sa nama. Mi imamo sve bližu saradnju sa Mađarskom i svakoj našoj vežbi oni prisustvuju i svakoj njihovoj mi prisustvujemo. Naša saradnja je izuzetna. Danas ste mogli da vidite i BTR vozila prvi put koje smo dobili iz Mađarske i veoma sam srećan zbog te saradnje i verujem da će i saradnja naše dve vojske biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve vojne alijanse”, naveo je Vučić.

Kazao je da su građani mogli da vide i izuzetno dejstvo naših Gvozdika 122 mm, kao i izvanredno dejstvo Plamena 128 mm i naših Nora.

“Gađano je sa 16 km razdaljeni, tako da zaista sam ponosan na to kako je danas izgledalo, ali moraćemo još mnogo da vežbamo, da radimo i još mnogo toga da nabavljamo i proizvodimo”, rekao je Vučić.

Kazao je da se pored proizvodnje Komaraca, radi i sa letelicama Vrabac i Osica.

“Čestitam našim vojnicima uz ocenu – vrlo dobro”, poručio je Vučić.

Vežbi su prisustvovali i predsednik Vlade, Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

MiloŠ VuÈeviÆ, Aleksandar VuÈiÆ, Bratislav GaŠiÆ

Na vežbi “Vatreni udar 2024” uvežbava se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Pasuljanske Livade
Pasuljanske Livade

Prikazano je dejstvo PVO sistema pancir S1 i Pasars, protivoklopni sistem kornet M, dronovi samoubice SM-1,SM-2, komarac i osica, modernizovanog višecevnog lansera raketa Oganj M17, dejstvo samohodnih haubica Nora B52, samohodne haubice Gvozdika, dejstvo višenamenskog bombardera Orao J22, dejstvo transportnog aviona AN26, i biće prikaz novog sredstva oklopnog pešadijskog transportera BTR.

Bratislav GaŠiÆ, Milan MojsiloviÆ

Učesnici vežbe su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta i na njoj je angažovano oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava.

Izvor/Foto: Tanjug

Pasuljanske Livade

Pasuljanske Livade

Pročitajte još: