Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Od sutra obavezna zimska oprema

Srbija
Zimska oprema

Damira Ramadani

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima postavljene pneumatike za zimsku upotrebu u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Pneumatici za zimsku upotrebu su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

Na ovim temperaturama, pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na pneumaticima za zimsku upotrebu dubina gazećeg sloja (šara pneumatika) mora biti minimum 4mm.

Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu “akvaplaninga”.

Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji pneumatici za zimsku upotrebu imaju četiri puta bolje prijanjanje nego pneumatici za letnju upotrebu.

U periodu zamene pneumatika, potrebno je pneumatike za zimsku upotrebu postaviti na sve točkove.

Postavljanje pneumatika za zimsku upotrebu samo na pogonsku osovinu može bitno uticati na upravljanje i stabilnost vozila.

Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obratno.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, a kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata za sneg.

Pročitajte još: