Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VEDRANA RUDAN Iznad Aušvica je večni, a dim iznad Gaze je pi*din dim.

Nekategorisan
Img 20231021 185253 Copy 800x727

Vesna Papović

Foto/ Screenshot

Poznata spisateljica Vedrana Rudan je 2009. godine dobila otkaz na hrvatskoj “Nova TV” zbog komentara o tadašnjem sukobu Izraela i Palestine. Ovaj sukob je ponovo aktuelan ovih dana, pa da se prisetimo šta je to Vedrana rekla što ju je dovelo do gubitka posla.

Baš čudno što ovaj židovsko-palestinski rat nikoga ne uzbuđuje. Hitler kao da je još živ. Pitam se zašto je ovih dana dim iznad Aušvica. To je večni dim, a dim iznad Gaze je pi*din dim. Ovo neka ostane među nama, moj otac je u Jasenovcu pokušao batom da reši židovsko pitanje. Da li to znači da sam ja zauvek zločinac? A ovi današnji Židovi koji ubijaju Palestince, oni su potomci onih Židova koji su leteli u nebo i bili sapun. Da li su oni zbog toga žrtve zauvek? Pa su onda Palestinci žrtve od strane žrtve?

I vi i ja znamo napamet priču o Ani Frank. Bila je u onom potkrovlju, imala je tamnu kosu i tamne oči. Meni je najdraža ona njena rečenica ‘Kad će Židovi da prestanu da budu Židovi i da postanu ljudi?’ To je pitanje svih pitanja. Anu znate, a o Jahi Hajeku pojma nemateTo je palestinski dečak kojeg su ubili Židovi, ali ga nisu pretvorili u mleveno meso nego je mali imao sreće da mrtav ostane u jednom komadu. Onda su Židovi dozvolili njegovoj noni da ga identifikuje. Ona je bila jako zahvalna, čak je rekla da će napisati pismo i reći ‘hvala Židovi na takvoj milosti’. Ako to nije priča, onda stvarno ne znam šta je priča. Međutim, na CNN-u je nećete videti.

Zato me, na neki način, raduje što će na ekranu biti ispisana imena mrtvih malih Palestinaca. Videćete grobove i leševe, možda ćete shvatiti koliko opak može da bude dim i kad je samo pi*din dim“, rekla je 2009. godine Vedrana Rudan zbog čega je momentalno dobila otkaz.

Hrvatska televizija se sutradan izvinila jevrejskoj zajednici i “svima koji su se našli uvređenima”. Ona je u toj emisiji te 2009. godine uporedila rat u Gazi sa holokaustom, a u tom kontekstu je spomenula i Anu Frank. Nakon dobijenog otkaza, Vedrana Rudan se kratko oglasila.

“Zbog toga sam dobila otkaz. Bojim se. Molim one koji su mi dali otkaz da budu milostivi. Ne ubijte mi decu, ne razvalite mi kuću raketom. Zahvalna Vedrana Rudan”, saopštila je ona nakon dobijenog otkaza.

Pročitajte još: