Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VESIĆ: U SRBIJI DODATNIH SEDAM PUNJAČA – NA AUTO-PUTU RUMA–ŠABAC I MORAVSKOM KORIDORU

Mačva, Srbija
Img 231495

Ana Acan

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o finansiranju izgradnje 16 „zelenih stanica” na auto-putevima, koje će biti opremljene elektropunjačima. Ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije „Itech Corp” d.o.o. i Boško Leković iz kompanije „Elcom Bgd” d.o.o.

Img 231501

Vesić je, u obraćanju novinarima istakao da je reč o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika elektropunjača. Srbija će na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile, napomenuvši da Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti na električni pogon.

Img 231492

Prema njegovim rečima, naši putevi moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile kako bi bili konkurentni.

Na putevima Srbije trenutno se nalazi osam elektropunjača, a u toku je postavljanje još 16, kao i dodatnih sedam punjača na novim deonicama kao što su Moravski koridor i Ruma–Šabac.

Img 231498

To znači da ćemo ove godine imati 33 elektropunjača, uglavnom na naplatnim rampama, poručio je ministar i naglasio da će na planiranim zelenim oazama biti postavljeno između pet i 20 elektropunjača po svakoj oazi, a biće izgrađene i prodavnice i restorani, površine do 100 metara kvadratnih, što će omogućiti veći broj elektroautomobila na našim putevima.

On je podsetio na to da će uskoro početi proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, kao i da Srbija daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila, čime stimuliše njihovo korišćenje.

Predložićemo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje, ali daćemo predlog i za nižu putarinu za takve automobile, istakao je on i dodao da su projekti koji se tiču električnih automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

 

Pročitajte još: