Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VLADA SRBIJE: NASTAVAK OBNOVE USTANOVA KULTURE ŠIROM SRBIJE

Srbija
Img 228855

Ana Acan

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa 50 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji će, uz podršku Ministarstva kulture, tokom ove godine raditi na obnovi kulturnih centara, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije. Gojković je tom prilikom naglasila da su gradovi i opštine pokazali veliku zainteresovanost za to da i ove godine konkurišu za sredstva Ministarstva u cilju obnove infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih ustanova i umetnika.

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“ opredeljeno je 350 miliona dinara za projekte u 2024. godini, a potpredsednica Vlade i ministarka kulture pozvala je gradonačelnike i predsednike opština da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.

Img 228858

Gojković je ukazala na to da su na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Od 2016. godine podržano je više od 180 projekata, a samo u poslednje tri godine 99 projekata širom Srbije, čime se istovremeno stvaraju mnogo bolji uslovi za umetnike i njihov rad, a sa druge strane i prilika da građani, gde god da žive, imaju priliku da uživaju u kulturnom programu, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Pročitajte još: