Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VLADA SRBIJE: USVOJEN ZAKLJUČAK O NAČINU FINANSIRANJA LEČENJA LICA OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI

Srbija
Vlada Srbije 1

Ana Acan

Vlada Republike Srbije usvojila je na poslednjoj sednici Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini kako bi se obezbedio nastavak, ali i započinjanje lečenja tih pacijenata i za to je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara.

Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini, koja za cilj ima i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, institucionalne infrastrukture za podsticanje tog rasta i razvoja i jačanje kapaciteta za strateško planiranje razvoja na regionalnom i lokalnom nivou. Za ove namene obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 315.000.000 dinara.

Programom su, pored ostalog, utvrđeni ciljevi, mere, način i praćenje realizacije, definisani podnosioci projekata, oblasti, uslovi i način finansiranja, kao i kriterijumi za utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava. Ovaj dokument usvojen je zbog potrebe da se uspostavi kontinuitet sistemske podrške u podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, integracija, koordinacija i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti Vlade i jedinica lokalne samouprave u planiranju i sprovođenju politike regionalnog razvoja, kao i planiranje regionalnog razvoja na osnovu razvojnih dokumenata na svim nivoima vlasti, a koji je uspešno započet u 2023. godini.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2024. godini kako bi se unapredio razvojni potencijal jedinica lokalnih samouprava kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapredio privredni ambijent i otvorila nova radna mesga, što bi trebalo da dovede do smanjenja razlika u privrednom potencijalu gradova i opština. Vlada Srbije je za sprovođenje ovog programa obezbedila 746.000.000 dinara.

Programom je utvrđen postupak izbora infrastrukturnih projekata i postupak rasporeda i korišćenja sredstava za podršku unapređenja poslovne infrastrukture, a na osnovu javnog poziva koji raspisuje resorno ministarstvo. Javni poziv će ubuduće biti raspisivan u drugom kvartalu tekuće godine, a sredstva raspoređena u budžetu za narednu godinu. Na ovaj način će efikasnije biti utrošena opredeljena budžetska sredstva i obezbeđena bolja realizacija na terenu.

Pročitajte još: