Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: BEOGRADSKI IZBORI BIĆE ODRŽANI 2. JUNA

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle sastanka sa liderima vladajućih stranaka u Predsedništvu Srbije, da će lista “Srbija ne sme da stane” u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade.

“Kao što znate posle uspešno okončanih izbora 17. decembra u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku održao sam konsultacije sa svim političkim strankama i listama koje su učestvovale i koje su to želele”, rekao je Vučić.

Nažalost tri izborne liste od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju, dok sam sa svima ostalim obavio konsultacije i u skladu sa tim prihvatio infromaciju da lista “Srbija ne sme da stane” ima većinu koja je dovoljna za formiranje skupštinske većine i vlade, te da će mi u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade, naveo je predsednik.

Biće odložena sednica parlamenta za sedam dana da bi se tada do kraja konstitusala, a svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku i neće biti leks specijalisa. Predsednik je izjavio da je predložio da se beogradski izbori održe 2. juna.

“Moja ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila, da bi bio maksimalan rok 60 dana.

“Moram da kažem da nikakvog stranog pritiska nije bilo. Naprotiv, Ana Brnabić je obavila razgovore sa predstavnicima Kvinte. Ja sam obavio razgovar sa prijateljima našim sa Istoka. Naši prijatelji sa Istoka nikada nisu imali nikakav problem. Uvek poštuju srpsku demokratiju i ukazuju veliki respekt. I zahvalam sam im na tome. Ana je imala zadatak da razgovara sa ljudima iz Kvinte. Niko iz Kvinte nije želeo da podrži bilo kakav bojkot, niti bilo šta. Ni sa kakvim problemom se po tom pitanju nismo suočavali”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, održavanje beogradskih izbora 2. juna bila je njegova želja.

Aleksandar VuÈiÆ

“Ovde se postavljam kao predsednik Republike, kao neko ko dobro zna koliko problema ćemo da imamo. Kao neko ko je predsednik Republike, a ne samo član SNS-a. Smatram da je za zemlju najbolje da pokušamo da umirimo strasti, ma kako bili besmisleni razlozi (opozicije), od toga da idu na praznik, na holiday, na odmore. Pošto su oni bogati, a sirotinja valjda ne može da ide”, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da treba da imamo izbore za koje će svi na kraju reći – da, to je taj rezultat.

“Rekao sam svojim prijateljima iz stranke čiji sam član, bolje je da ponekad izgubite izbore, nego da nečasno formiramo vlast i da dobijemo izbore. Nemojte da radimo ono što su oni uradili, nemojte da budemo Dragan Đilas koji je bio na vlasti pa je primoravao socijaliste da pogaze svoju reč, a i oni pogazili svoju reč i prevarili ljude”, rekao je Vučić.

Pozvao je MUP da veoma restriktivno tumače zakon o promeni prebivališta, posebno prilikom promene prebivališta, odnosno dobijanja prebivališta na teritoriji grada Beograda do datuma zaključenja izbornog spiska.

“Ovo je moj pokušaj, nikoga nikada nisam pozivao ili terao da razgovaram sa nekim jer oni za razgovor nisu spremni i znam ja da je ovo možda moja greška. Ana je rekla – to je bacanje bisera pred svinje. Ja mislim da je potrebno da pokušamo da ko god da pobedi, posle toga imamo punu stabilnost, da obavimo sve druge lokalne izbore na način na koji je to potrebno u skladu sa ustavom i zakonom i da završimo sve priče”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je veoma važno da se poštuju preporuke ODIHR-a i o obuci i broju birača na jednom biračkom mestu.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u ne lakoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika, zbog onoga što se zbiva na istoku Evrope.

“Zbog, rekao bih, nemoći velikih sila da se probleme reše mirnim putem, i zbog toga Srbija kao zemlja koja je vojno-neutralna i u potpunom je okruženju ili NATO zemalja ili NATO aspiranata, i sa druge strane zemlja koja jedino u Evropi nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, se nalazi pod jasnim i nedvosmislenim pritiskom”, rekao je Vučić. Dodao je da je u takvim uslovima razumljivo da pojedine zemlje i preko svojih predstavnika pokušavaju da utiču i na unutrašnje političke prilike u Srbiji, što ništa nije novo i neobičajno.

Izvor/Foto: Tanjug

Pročitajte još: