Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: CILJ DA PROSEČNA PLATA 2027. BUDE 1.400 EVRA, PENZIJE MORAJU BRŽE PRATITI RAST PLATA

Srbija
3820826 6111 Ls

Ana Acan

Predsednik Vučić izjavio je da ćemo onog sekunda kada budemo prešli prosečnu zaradu u Srbiji od 1.000 evra, imati značajniji povratak naših ljudi iz inostranstva i istakao da je cilj da 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra.

“U Beogradu mislim da je prosečna plata od 1.000 evra odavno pređena, svakako u ovim najrazvijenijim opštinama je preko 1.100 evra. Naša je želja da 2027. godine imamo 1.400 evra prosečnu platu i uveren sam da mi to možemo”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da bi do kraja 2027. godine Srbija trebalo da dostigne cifru od 100 milijardi evra kada je reč o vrednosti godišnjeg BDP-a.

“Ja imam ovde spisak fabrika koje ćemo uskoro otvoriti i koje dolaze. Mi u prvih 45 dana ove godine imamo opet rekordan nivo stranih direktnih investicija. Ja se nadam, iako bih bio zadovoljan i sa 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija ove godine i bio bih posebno srećan ako bismo ove godine mogli da dostignemo nivo od pet milijardi stranih direktnih investicija. Ne zaboravite da u Srbiju dolazi 62 odsto SDI na Zapadnom  Balkanu”, rekao je predsednik Vučić.

 

Nisam zadovoljan brzinom rasta penzija, više ćemo se posvetiti penzionerima

Predsednik Vučić rekao je da nije zadovoljan brzinom rasta penzija i da će država morati više pažnje da posveti penzionerima u narednom periodu.

“Zato smo imali 56 odsto povećanje penzije u prethodne dve godine. Nominalno, naravno nije 56 odsto. Ja ne bih u ovom trenutku rekao tačnu cifru, ali je svakako više od 15 odsto”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da sistem može da izdrži taj rast, jer država sve vreme vodi računa i o deficitu i o stopi javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, ali i o kreditnom rejtingu zemlje, odnosno o ukupnom stanju javnih finansija.

Predsednik je dodao da je prosečna penzija u Srbiji značajno viša od onog iznosa koji se prikazuje, jer prosek spuštaju poljoprivredne penzije.

“Imamo problem, jer nama prosek penzija spuštaju poljoprivredni penzioneri koji i nisu penzioneri. To je socijalna kategorija. Oni nisu ništa uplaćivali u budžet tokom svog radnog veka”, ocenio je predsednik Vučić i dodao da kada se isključe poljoprivredne penzije, uočava se da su penzije značajno više nego prikazana prosečna penzija.

“Mi moramo da računamo na to da i danas imamo te zahteve da, iako neko ne uplaćuje u penzijski fond, očekuje od države da mu se to isplati. Mi moramo da razvijamo privatne penzijske fondove. Moramo i prema penzionerima koji su radili i poljoprivrednim penzionerima i samostalnim delatnostima i vojnim penzionerima da se obraćamo i ophodimo drugačije”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je podsetio da penzije nisu dovoljno brzo pratile rast plata koje su u poslednjih deset godina drastično porasle.

“Zato hoću da se prema penzionerima ophodimo po švajcarskoj formuli da bi brže pratili plate”, zaključio je predsednik.

 

 

 

Pročitajte još: