Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: GRAĐANI MOGU DA BUDU MIRNI I SPOKOJNI

Srbija
Vucic Mala 288

Ana Acan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti još hapšenja, da se sada proverava povezanost svih lica sa napadačem na žandarma Miloša Jevremovića i da očekuje da najveći deo tog posla bude gotov do utorka. Predsednik Vučić naglasio je da je to bio potpuno smišljen teroristički napad i da se ništa slučajno nije dogodilo.

“Nije policija imala određena saznanja već je tužilaštvo radilo. Imali ste kompletnu obradu lica po nalogu tužilaštva. Tužilaštvo je to radilo i koliko sam čuo možda i grešim, bilo je pripremano sve, trebalo je još neki detalji da završe za tužioca, da bi imao dovoljno dokaza i da se ide u postupak, odnosno u hapšenje lica”, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje do kada će biti na snazi crveni alarm, odnosno crveni nivo bezbednosti, predsednik Vučić rekao je da će državni organi najveći deo  rešiti do utorka i da će onda biti sve u redu. Na pitanje kako komentariše jednu od reakcija koja dolazi iz Nemačke i komentar da ne čudi teroristički napad u Srbiji jer je rezolucija o Srebrenici nacrtala Srbiji metu na čelo, predsednik Vučić rekao je da je u pitanju  Irfan Peci koji je nekada bio veoma radikalan u svojim stavovima.

“Onda je svoje stavove promenio i, koliko znam, sarađivao i sa BND-om. Ovo nema sumnje da je jedna od stvari za koju ne mogu da kažem da je direktno uticala. Lagao bih, to je pitanje za istragu, ali nema sumnje da će i to kao neke od motiva biti ispitano”, rekao je predsednik Vučić.

“Postoje različite škole i različiti pristupi i mi imamo veoma dobru saradnju sa obe islamske zajednice u Srbiji. Međutim, postoji tu pristup stranih službi gde preko nekih imama, pošto ne mogu direktno preko muftija, već preko nekih imama pokušavaju da prošire svoje uticaje”, rekao je predsednik Vučić. Dodaje da su u pitanju neke škole i medrese i neke druge institucije.

“Radimo na tome, kao što se borite protiv pravoslavnog ekstremizma, tako se borite i protiv islamskog i svakog drugog. Ovo je potpuno smišljen teroristički napad, ništa se slučajno nije dogodilo. I preciznost sa kojom je Salahudin Žujović pogodio žandarma i želja da ga likvidira. I to je uradio tako da je pokušao da izbegne svaku reakciju žandarma, dakle da nije očekivao da je moguće da mu uzvrati. Nije ni podigao samostrel već je odozdo iz kese odapeo strelu i pogodio ga direktno u vrat”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da zaista taj momak žandarm Miloš Jevremović zaslužuje divljenje za svoju prisebnost.

 

Jevremović će dobiti odlikovanje, građani nemaju razloga za strah

Predsednik Vučić izjavio je da će žandarm Miloš Jevremović koji je u subotu ubio teroristu prilikom njegovog napada na izraelsku ambasadu biti odlikovan i čestitao mu na prisebnosti i hrabrosti. Predsednik Vučić je poručio da Srbija ima dovoljno snage da se obračuna sa teroristima i da njeni građani mogu da budu spokojni. Predsednik Vučić čestitao je Jevremoviću na dobro obavljenom poslu i istakao da će dobiti posebno odlikovanje.

“Vi znate da ja mimo Sretenja i mimo 15. septembra veoma retko dodeljujem odlikovanja. Pomilovanje još nijedno nisam dodelio za gotovo osam godina predsednikovanja i za mene je to nešto što je veliki posao koji je on obavio i pokazao kako su dobro obučeni ljudi, jer za to morate biti i veoma, veoma dobro obučeni. Čestitam njegovim neposrednim komandirima, njegovim komandantima i hvala mu na dobrom poslu”, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da bez obzira na hrabrost Jevremovića, što mu je i posao, ali da je za svu pohvalu što je sačuvao prisebnost i disciplinovanost i naterao sebe da ni jednog sekunda ne mrdne telo u stranu i da tako sa strelom u grlu sačeka hitnu pomoć.

“Prvo izdržite napad, pa onda sačekate. Postupite po pravilu službe, ubijete zlikovca i onda sačekajte hitnu pomoć, ali to je njegov posao, da uzvrati na vatru, na bilo kakav napad, da eliminiše protivnika, ali je ono što je još važnije, on je posle toga sačuvao sebe. Sačuvao sebe za svoju porodicu, ali sačuvao sebe i za državu”, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da će Jevremović za koji mesec biti u punoj službi i ponovno će moći da obavlja svoje zadatke. Predsednik Vučić naglasio je da građani Srbije nemaju razloga za strah, bez obzira što postoje razni pokušaji.

“Morate da imate u vidu da je, prema svim statistikama, Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, jedna od najbezbednijih u Evropi. Beograd je jedan od najbezbednijih gradova gde možete da šetate noću, čak i na inostranim listama sa ponekad besmislenim statističkim podacima. Beograd i Srbija su najbolje ocenjeni po pitanju bezbednosti i ja sam ponosan na tu činjenicu”, rekao je predsednik Vučić.

Poručio je da Srbija neće imati milosti prema terorizmu i teroristima i da građani mogu da budu mirni, spokojni i sigurni. “Država Srbija je dovoljno jaka da se sa svakim vidom terorizma obračuna”, zaključio je predsednik Vučić.

 

Imaćemo dovoljno struje, ali mora mnogo da se ulaže

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija uvek imati dovoljno električne energije, ali da će morati da se ulaže u nove izvore energije i da je za to potrebno nekoliko milijardi evra. Predsednik Vučić rekao je da se pripremaju za dugo leto i da će biti mnogo problema kada je u pitanju električna energija. Predsednik Vučić rekao je da se sada troši mnogo više struje nego ranije, i da će se trošiti zbog uvođenja veštačke inteligencije, vozila na električni pogon, a novih izvora nema.

“Nema novih izvora i svi troše mnogo, moraćemo da uložimo mnogo para u sistem. Imaćemo struje zato što morate da se postarate za to, ali ćemo za to platiti visoku cenu, milijarde i milijarde evra moraćemo da uložimo”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da je zabrana o izgradnji nuklearne elektrane koja je u Srbiji doneta  1989. godine bila velika greška i ukazao na to da su druge zemlje bivše Jugoslavije kao što su Hrvatska i Slovenija iskoristile tu priliku.

“Hrvati i Slovenci ne bi imali ništa da nemaju tu nuklearku. Bez obzira što Hrvatska sada pametno radi na istraživanju geotermalnih izvora, kao izvora energije. To ćemo početi i mi uskoro da radimo”, rekao je predsednik Vučić.

 

Gotovo nemoguće izbeći sukob Hezbolah-Izrael

Predsednik Vučić rekao je da je uveren da za svet stiže mnogo teže vreme i ocenio da je vrlo teško, “gotovo nemoguće”, izbeći sukob Hezbolah-Izrael, a taj sukob, kako je rekao, je pravi veliki sukob, jer iza Hezbolaha stoji Iran.

“Hamas je taj koji može da okupi ceo islamski svet, u smislu deklaracija, humanitarne podrške, ali ne direktnog učešća u ratu. A Hezbolah je sukob (Izraela) sa Libanom, nas uvodi u veliki sukob na onome što se zove Sveta zemlja, na celom istoku, ali angažuje i kompletan zapad i kompletan istok”, izjavio je predsednik Vučić.

U osvrtu na intervju koji je dao za švajcarski list Veltvohe, rekao je da stoji pri stavu da je siguran da dolazi mnogo teže vreme za svet i da veruje u logiku kojom je to zaključio.

“Veoma sam tvrd u stavu koji sam izneo. Verujem u logiku koju primenjujem, koju ja nazivam logikom gvozdenih determinizama, reda i činjenica. Kada poređaš činjenice i kada si siguran da su to što si izgovorio činjenice, lako ćeš doći do ispravnog zaključka. Ja sam siguran da nama dolazi mnogo teže vreme”, izjavio je predsednik Vučić.

Podsetio je da je još 25. novembra 2021. godine govorio o nastupajućim mnogo težim vremenima u Evropi, tri meseca pre početka rata u Ukrajini i naveo da su, od državnika prisutnih na zimskim Olimpijskim igrama u Kini, jedino on i šejk Muhamed bili uvereni da će biti sukoba na istoku Evrope.

“On je rekao “očekujem u junu”, ja sam mu rekao prvi mart. Promašio sam za sedam dana”, dodao je predsednik Vučić.

Govoreći o teškim vremenima koja očekuju svet, napomenuo je da bi voleo da greši i dodao da je spreman da prihvati da je pogrešio, kao što je prihvatio da je pogrešio u proceni da crnogorski parlament neće doneti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

“Ja kažem, “izvinite, čestitam, baš kao što sam rekao”, naveo je predsednik Vučić.

Kada je o situaciji u Evropi reč, ukazao je da EU dobija Evropsku komisiju koja će biti radikalnije antiruska, kao i da je biranje estonske premijerke Kaje Kalas za novu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku poruka Rusima da “nema kompromisa”.

Ocenio je da Veltvohe postaje mediji koji na nemačkom govornom području ima popularnost sličnu Takeru Karslonu.

Izvor: Tanjug/TV Prva

Pročitajte još: