Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: Kurti će opet zabraniti Srbima da glasaju na KiM, da bi pomogao nekim ljudima

Srbija
Vučić I Stoltenberg

Jelena Đondović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbima ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju na Kosovu i Metohiji na predstojećim izborima u 17. decembra i da unapred zna da će premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti reći da neće biti glasanja ni na severu ni na jugu.

-Njima će biti uskraćeno osnovno pravo koje imaju. Još jednom, (pravo koje imaju) u skladu sa Poveljom o ljudskim pravima i rezolucijama Ujedinjenih nacija. Unapred znam šta će da bude. Kurti, zato što želi da pomogne nekim ljudima u izbornom procesu, neću pominjati kojim ljudima, će da kaže neće biti izbora na severu, a ni na jugu. A onda ćemo imati jednu čistu osudu koju će Kvinta da da u jednoj izjavi i tu će biti kraj priče. Srbi neće na Kosovu glasati – rekao je Vučić.

On je to rekao na zajednickoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, odgovarajući na pitanje da li NATO planira da napravi bezbedno okruženje za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji. Vučić je dodao da Srbi koji žive u Australiji, u Sjedinjenim Američkim Državama i širom Evrope imaju pravo glasa na predstojećim izborima u Srbiji ali da je to “pod znakom pitanja” za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

-Da li ti ljudi, ne samo na severu, već i južno od reke Ibar, da li će oni tamo moći da iskoriste svoje pravo da glasaju za 25 dana ili ne? Zašto? To niko ne dovodi u pitanje. Niko to ni ne preispituje. Zašto? Zato što su to jednostavno Srbi. To se nije dogodilo ni prošlog puta. To je bio na neki način početak krize, kada oni nisu dozvolili Srbima prošlog puta da glasaju na izborima 2021 – podsetio je Vučić.

On je zahvalio Stoltenbergu što je, kako je naveo, bio uvek od pomoći Srbiji i rekao je da Srbija to ceni i poštuje.

-On je uvek bio barem otvoren da čuje različite stavove i različita mišljenja od Srbije i mi to nikada nećemo zaboraviti. Hvala vam na tome i nadam se da ćemo moći da naše odnose učinimo još više ispunjeni poverenjem – zaključio je Vučić.

Pročitajte još: