Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ NA SEDNICI SB UN: Nasilje i progon Priština sada otvoreno sprovodi protiv Srba na KiM

Srbija
Snapinsta.app 426388516 1376237796590078 4189189952845950050 N 1080

Ana Acan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar izjavio je večeras da je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana zbog situacije koja je u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu.

Predsednik Vučić je na vanrednoj sednici SB o Kosovu i Metohiji, zakazanoj na zahtev Srbije rekao da je neposredan povod za sednicu potez tzv Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

“Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

Nasilje i progon koji Priština sada otvoreno sprovodi protiv Srba prirodni su deo dugotrajnog, sistematskog i široko rasprostranjenog napada na srpsko civilno stanovništvo na celom prostoru Kosova i Metohije i mogu dovesti do nepopravljive štete, koju svi zajedno moramo da izbegnemo u interesu očuvanja života, mira i stabilnosti.

Republika Srbija zato apeluje na Savet bezbednosti, međunarodne organizacije i države koje mogu da utiču na rešavanje krize da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, sprečavanja daljeg progona Srba i stvaranja uslova za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa Poveljom UN i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, poručio je predsednik Vučić.

Pročitajte još: