Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ O DEŠAVANJIMA NA KIM: Kurtijevi policajci ubijaju Srbe! ON ŽELI RAT!

Srbija
401810 Tan2023 09 2420271287 9 Iff

Jelena Đondović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da su u sukobu na severu KiM stradala trojica Srba sa KiM, a dvojica teško ranjena, kao i da postoji bojazan da je i četvrta osoba stradala.

On je u obraćanju građanima rekao da je sasvim izvesno da su stradali od snajperske vatre sa velike udaljenosti, kada to nije bilo neophodno. Vučić je rekao da su Srbi za sat vremena bili u potpunom okruženju i da je sproveden brutalan napad na njih.

-Pitali smo se zašto to ne radi Kfor, ali dali su kart blanš Kurtiju da se obračuna sa onima koje nazivaju teroristima, prema našim informacijama – rekao je Vučić.

On je rekao da će na osnovu praćenja i presretanja biti pokazani i dokazi da je to radila albanska policija.
Rekao je da je za jednu osobu pitanje da li će preživeti jer nisu želeli da mu ukažu pomoć.

-Tonski imamo snimljeno da se albanska policija smeje i govore ‘pusti ga da umre’. Imamo tonskle snimke koji to potvrđuju – rekao je Vučić.

Naveo je da su oni koristili snajpere i gađali i privatne kuće u Banjskoj gde nikoga nije bilo, samo starci.

Manastir Banjska
Društvena mreža X

Vučić je rekao da je deo lica došao do manstira jer su imali dvojicu mladića kojima su želeli da pruže pomoć i da crkva nije ni na koji način umešana.

-Onda je krenula spin revolucija od jutros i svima koji su okrvavili ruke protiv Srbije 99. palo je na pamet da optuže Srbiju – rekao je Vučić.

On je pokazao i fotografiju na kojoj je “tam”, a ne oklopno vozilo žandarmerije i istakao da nema veze sa vojskom i policijom.

-O tim lažima sramota me da govorim – rekao je Vučić. Predsednik je istakao da Kurti nema nijednu drugu želju osim da izazove sukobe, te da suprotno Briselskom sporazumu ne želi da formira ZSO.

Vučić je upozorio i na specifičnost tretiranja današnjeg sukoba od strane međunarodne zajednice.

-Kada je postojala takva vrsta sukoba u Severnoj Makedoniji svet je to zaustavljao i pravio razgovore i dogovore. Danas su rekli – pobijte ih sve. Kada je Srbija išla u Drenicu da se obračunava sa onima koji su hteli otcepljenje od međunarodno priznate države oni su rekli da su to bili borci za slobodu predvođeni Ademom Jašarijem, a ne teroristi. Samo su izgleda Srbi uvek teroristi – rekao je predsednik u svom obraćanju medijima povodom današnjih incidenata na severu južne pokrajine. To je za nas nauk, da znamo sa kim imamo posla i da znamo šta je to što nam misle te da su svi mogli ste ih čuju danas kako govore da je to sve iz Beograda organizovano i kako je to sve Srbija uradila, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je Savet za nacionalnu bezbednost zasedao tokom celog današnjeg dana i da će iskoristiti svoje strpljenje i odgovornost te odluke donositi pažljivo.
Detaljno ih pripremiti, temeljno ih uraditi i sa tim odlukama izaći pred naše građane i naš narod na KiM u danima koji su pred nama – rekao je Vučić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira, da na severu Kosova Srbi budu policajci što, kako je rekao, znači da se ispune uslovi oko formiranja ZSO.
-Jer to je jedini način da svi Srbi ne budu proterani sa svojih ognjišta ili da ne bude više sukoba. Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih, i molimo ih da veruju svojoj državi. To je sve što mogu da ih molim. Naše je da iscrpimo sve što možemo, da ne dođe do većeg krvoprolića naše je da pokušamo da sačuvamo mir, ali ako neko misli da nije važno…. o tom-potom, kada donesemo odluku obavestiću vas o tome – rekao je predsednik.

Pročitajte još: