Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ OBILAZI JEDINICE RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PVO U BATAJNICI

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

U obilasku su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Aleksandar VuÈiÆ, Ana BrnabiÆ, MiloŠ VuÈeviÆ, SiniŠa Mali I Milan MojsiloviÆ

Ovom prilikom biće predstavljeno više tipova letelica Ratnog vazduhoplovstva kao što su Casa 295, H 145, Mi 17, Lasta i G 4.

-Vučić: Sledeći put delovati na letelice koje se nađu u našem prostoru-

“Prošli put kad sam bio, ništa od ovih hangara nije bilo. Isto smo ovde stajali, padala je kiša”, prisetio se Vučić prethodnog obilaska. “Ono juče bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put odmah dejstvujte i rušite ga. Posle ćemo da vidimo čiji je – rekao je Vučić.

Jedinice Ratnog Vazduhoplovstva I ProtivvaduŠne Odbrane

Na pitanje da li će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim uskoro treba da se sastane,  razgovarati o nabavci borbenih aviona “Rafal”, rekao da će između ostalog i o tome biti reči, ali da to, neće biti najvažnija tema.

“Mi ćemo svakako ići u nabavku, ukoliko budemo mogli da nabavimo ‘Rafale’, nabavićemo ‘Rafale’, ako ne budemo nabavili Rafale, nabavićemo negde nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu… Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo”, rekao je Vučić.

 

Jedinice Ratnog Vazduhoplovstva I ProtivvaduŠne Odbrane

Predsednik je rekao da će Srbija kupovati nove mašine.

– Nećemo polovne kao Hrvati. Ako budemo mogli da nabacimo Rafale, to ćemo, ako ne onda nešto drugo. Videćemo. Ali moramo da vodimo računa o odnosima u regionu. Mi kao vojno neutračna zemlja moramo da budemo značajno jači da bismo neutralnost očuvali. Uskoro ćemo imati informacije o Rafalima, ali moramo da jačamo i PVO. Moguće je da ćemo se u budućnosti odlučiti i za lovačko-bombarderski pristup, da možemo da gađamo ciljeve i na nebu i na zemlji.

Jedinice Ratnog Vazduhoplovstva I ProtivvaduŠne Odbrane

“Uzeli smo dosta radara iz Francuske, to je vrhunska oprema”.

Upitao je predsednik ko je juče bio u avionima koji su poleteli ka nebu iznad Valjeva, dobio je odgovor od jednog pilota: Stefanović i ja. Vučić ga je potom upitao da li bi oborio taj balon da je dobio naređenje i dobio potvrdan odgovor.

Jedinice Ratnog Vazduhoplovstva I ProtivvaduŠne Odbrane

Izvor/Foto: Tanjug

Pročitajte još: