Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: RADIĆEMO NA JAČANJU LOVAČKO-BOMBARDERSKE AVIJACIJE

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će Srbija u budućnosti nabavljati kombinovane lovačko-bombarderske avione koji će moći da gađaju ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu i imati dobre performanse, ali da će oslonac biti na dronovima.

Tokom obilaska Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Vučiću da će za 20 dana na Peštoru imati prilike da vidi dejstvo naših dronova “komarac” i “osica”.

Aleksandar VuÈiÆ

“Na Pešteru ćemo prvi put videti stvarno delovanje naših dronova. Mi smo imali to nešto malo u Nikincima, ali sada će, prvi put biti stvarno delovanje”, rekao je Vučić.

Govoreći o MIG 29, Vučić je rekao da ih je video još u Kubinki, blizu Moskve, kada su dogovarali nabavku tih aviona.

“On je naoružan za policijsku zaštitu, ali je lako naoružen da bi mogao što duže da ostane u vazduhu i da bi mogao samo protiv ciljeva u vazduhu da se bori. I kao juče, kad smo imali taj špijunski balon koji smo otkrili iznad Valjeva, oni su odmah reagovali i za oko deset minuta bili tamo, ali je on brzo napustio naš vazdušni prostor. Nismo reagovali protivvazduhaplovnom odbranom, već smo samo podigli avion”, naveo je Vučić.

On je zatim pitao pilota MIG-29 da li bi pucao na balon da je dobio naređenje, na šta je pilot potvrdno odgovorio. Dodao je da smo kupili dosta radara iz Francuske, da je reč o Talesovoj opremi koja je zaista odlična i da time otkrivamo takve špijunske balone. Što se tiče logistike, Vučić je upoznat sa tim da treba da se završe novi hangari za helikoptere koji su napravljani i da se, u skladu sa tim, rade dva nova hangara.

Aleksandar VuÈiÆ

Govoreći o nabavci iz Mađarske i Kine, Vučić je rekao da smo od Mađara  kupili nešto opreme, uglavnom starije proizvodnje i da to sada prevodimo u ono što možemo da koristimo i zahvalio im se na tome, istakavši da je to veoma korisno za Srbiju.

Za kinesku opremu je rekao da je fantastična, samo što je problem kako da se uveze.

“Tako da sad razumem zašto su toliko radili protiv Srbije na razbijanju i Savezne Republike Jugoslavije i svega drugog. Da imate pomorski pristup, niko ne može da vam zabrani. Kina ima fantastično naoružanje, fantastično oružje, fantastičan napredak. O tome se malo govori, mi pripadamo zapadnoj hemisferi, o tome se malo govori, ali to je čudesan napredak. I te kombinacije mnogo jeftinijih istovremeno lovaca i bombardera, kombinovanih aviona, to je stvarno nešto izuzetno”, konstatovao je Vučič.

Govoreći o našoj namenskoj industriji, Vučić je rekao da planiramo da sledeće godine napravimo najmanje 150 hiljada, možda 160 hiljada raketa, granata i svega drugog od 122 do 155 milimetara.

“A u Nemačkoj najavljuju da će oni 200 hiljada. Znači, samo da imate u vidu, a ne moram da vam govorim koliko je Nemačka velika i moćna, koliko je snažna, kako mala Srbija čak po tom pitanju uspeva da prati tako moćne zemlje. Jesmo naručili one sisteme što smo pričali? Jesmo… Naručili smo ove 122 milimetra, neke nove raketne sisteme, krenula procedura i to uskoro da dodatno osnažimo”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ulaže veliki novac u vojsku, mnogo više nego ikada. Predsednik je obišao više tipova letelica RV i PVO i upoznao se sa njihovim posadama. Predsedniku je demonstriran let para aviona MiG-29, od pilota sa Batajnice je dobio pilotsku jaknu na poklon, a zamolio je da bude napravljena jedna jakna i za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vučić je najavio da će građani 20. aprila moći prvi put da vide dejstvovanje srpskih dronova.

Vučić je čestitao Vučeviću i dodao da veruje da će u Narodnoj skupštini dobiti poverenje većine narodnih poslanika, ali i mnogo više od toga.

“Pred njim i pred vladom su teški zadaci, kao i pred Narodnom skupštinom. I mnogo toga što moramo da uradimo da bi nam zemlja napredovala”, rekao je Vučić posle obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

On je dodao da su danas građani mogli da vide samo deo unapređenih mogućnosti i koliko je promenjen, ne samo izgled, već i nivo funkcionalne i operativne sposobnosti 29-ki.

Vučić je naveo da je bio jedan aparat kada je on bio ministar odbrane, a da ih je danas 14, dodajući da je u toku nabavka novih lovačkih aparata za Vojsku Srbije.

“Nabavljamo mnogo drugih stvari i nastavljamo da snažimo našu vojsku, ali pre svega se oslanjamo na domaću industriju, na domaću proizvodnju.

I kada pogledate brojeve koje izgovaraju Francuzi i Nemci, koji su mnogo veći, mnogo snažniji ekonomski od nas, koji govore o trostrukom uvećanju i sa tim trostrukim uvećanjem neki od njih jedva da dođu do brojeva koje Srbija proizvede. Tako da veoma sam nekim stvarima zadovoljan, nekima nisam, ali još mnogo toga moramo da radimo, da unapređujemo”, rekao je Vučić. Kako je dodao, posebno mora da se radi na bespilotnim letelicama.

“Dakle, 20. aprila moći ćete da vidite i ja zajedno sa vama, da se uverimo, možemo li mi da pravimo te dronove, jesmo li ih napravili i mogu li ti dronovi da pogode nešto. Tako da prvi put ćete moći da vidite ‘komarce’ i ‘osice’, a ja se nadam do kraja godine da ćete moći da vidite i ‘gavrane'”, rekao je Vučić i dodao da uskoro stiže još više desetina višenamenskih bacača raketa u našu zemlju.

Izvor/Foto: Tanjug

 

Pročitajte još: