Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ SIMBOLIČNO POLAGANJEM LOPTE OZNAČIO POČETAK IZGRADNJE NACIONALNOG STADIONA

Sport, Srbija
Li Ming, Dragan DŽajiÆ, Milorad Dodik, Aleksandar VuÈiÆ, Zoran GajiÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavljanjem lopte sa potpisima legendarnih igrača, ali i sa svojim potpisom simbolično je označio početak izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Li Ming, Dragan DŽajiÆ, Milorad Dodik, Aleksandar VuÈiÆ, Zoran GajiÆ, SiniŠa Mali

Zajedno sa predsednikom Srbije na lopti su se potpisali i postavili kao kamen temeljac predsednika Fudbalskog saveza Srbije Dragana Džajića, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar Zoran Gajić.

440751768 989990489380764 989363772368783012 N

Nacionalni fudbalski stadion imaće oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima, a gradiće se po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika.

Vučić je objasnio da će stadion biti najmoderniji i po svim ekološkim propisima, da će imati tri tematska parka, 10.000 parking mesta, te da će se igrati finale lige Evrope 2028. godine upravo na Nacionalnom stadionu.

Aleksandar VuÈiÆ, Dragan DŽajiÆ, SiniŠa Mali
 

“Ne postoji lepši stadion u Evropi gde može da se igra. Gradio ga je vrhunski arhitekta Mark Fenvik koji je projektovao stadione u Kataru. Imaće 52.000 mesta, stolice će biti vrhunskog kvaliteta. U pitanju je ozbiljan građevinski projekat”, rekao je Vučić tokom obilaska radova na Ekspu i dodao da je za ostvarivanje tog projekta važno da se sačuvaju mir i stabilnost.

Istakao je da se gradi i pristanište te da će posetioci moći brodovima i čamcima da pristignu na Nacionalni stadion. Kada je u pitanju izgradnja objekata za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. godine, Vučić kaže “da sve ide pre roka” i da do 1. decembra 2026. godine sve mora da bude izgrađeno.

438805357 989972182715928 6168539384030552472 N

“Do tri miliona posetilaca očekujemo samo za vreme trajanja Ekspa i više od 120 zemalja učesnika. Stanovi koje ćemo da izgradimo služiće za učesnike izložbe, za sportiste, muzičare, mlade ljude, a onda ćemo da vidimo kome ćemo da ih damo jer je to ekskluzivna lokacija i pod kojim uslovima, da li će to da budu mladi lekari, ili oni koje vratimo iz inostranstva, ili studenti ili neki drugi pa ćemo to pod povoljnim uslovima da damo”, istakao je Vučić.

440607947 989990486047431 2780167367068191412 N

Napomenu je da će se graditi i dva golf terena. Ukazao je i na to da su u toku razgovori sa pet kompanija o proizvodnji letećih automobila.

“To je simbol inovacija. Leteći automobili postoje u nekoliko kineskih gradova, radimo sa Kinezima i Evropljanima i bićemo prva država u Evropi koja će imati leteće taksije”, rekao je Vučić.

Nacionalni stadion u Beogradu biće završen do 1. decembra 2026.

 

-Vučić: Srećan sam što ću ugostiti predsednika Kine, velikog prijatelja Srbije-

Tokom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa Ekspo, gde je prisustvovao ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma srećan i ponosan što će ugostiti predsednika Kine Si Đinpinga 7. i 8. maja, koji je, kako je istakao, veliki vođa i veliki prijatelj Srbije. Predsednik je rekao da je ovo drugi put da predsednik Si dolazi u našu zemlju.

“Pozvaću i (bivšeg) predsednika (Tomislava) Nikolića koji ga je prvi put ugostio, da bude domaćin zajedno sa mnom, na svečanostima koje priređujemo. Ovo je velika čast za Srbiju i mnogo sam srećan. Ja ne znam da li ljudi u Srbiji razumeju kakva je to čast”, poručio je Vučić i  istakao da je Kina, uz SAD, najmoćnija sila na svetu.

Aleksandar VuÈiÆ, Dragan DŽajiÆ, SiniŠa Mali

“Čast je da vam dva puta dođe predsednik te izrazito prijateljske zemlje, koja zajedno sa nama učestvuje u brojnim projektima. Njihova državna kompanija gradi ovde Ekspo, vidite da su angažovali sve srpske kompanije”, naglasio je predsednik.

Vučić je poručio da će posetiti kineske radnike na zelezničkoj pruzi Beograd – Subotica koja predstavlja simbol saradnje dve zemlje.

“Radićemo i na nekim drugim pitanjima i platformama koje će doprineti velikom uspehu. Nadam se da će doći mnogo više privatnih investitora iz Kine, kao što su recimo investicije Ziđina u Nišu”, rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da će Srbija uspeti da privuče više kapitala iz kineskih kompanija, kao i najnovije kineske tehnologije. Vučić je izrazio zahvalnost što je Kina uvek podržavala teritorijalni integritet Srbije i dodao da će to činiti i Srbija kada je Tajvan u pitanju.

“Veoma sam zahvalan što se tiče naše političke saradnje. Oni su uvek podržavali teritorijalni integritet Srbije, kao što mi činimo. Što se nas tiče Tajvan je deo Kine i tu nema dileme. Veoma sam srećan što mogu da ugostim predsednika Sija”, zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još: