Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: SRBIJA ĆE UČINITI SVE DA GRAĐANI NA KOSOVU I METOHIJI DOBIJU SVOJA PRIMANJA

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da napad na sve srpske enklave na Kosovu i Metohiji i odluka o ukidanju dinara imaju za cilj etničko čišćenje srpskog stanovništva, poručivši da naši građani u pokrajini ne treba da brinu i da će Srbija pronalaziti rešenja da im dostavi sva njihova primanja, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije, a prenosi Tanjug.

Vučić je, u obraćanju javnosti u Palati Srbija, povodom odluke prištinskih vlasti da ukine upotrebu dinara, rekao da je Kurti samoinicijativno doneo tu odluku sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva ili kako piše u Konvenciji o genocidu „namernog podvrgavanja Srba nenormalnim uslovima za život”.

On je podsetio na to da je od prvog Briselskog sporazuma, Principa koji su potpisani 2015. godine, do kasnijih sporazuma, u svakom od tih akata, najznačajnija norma pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti – zdravstvo, školstvo stanovništva na Kosmetu.

Predsednik Srbije je potvrdio da su danas pripadnici takozvane  kosovske policije, u više sinhronizovanih akcija, upadali u privremene organe u Prištini, Peći, Goraždevcu i Istoku, mesto Osojane, kao i u Dom zdravlja u Osojanu, koji su zatvorili.

Dakle, kako je rekao, napadnute su sve srpske enklave u Metohiji posle odluke koja je samo formalna odluka takozvane Kosovske centralne banke, a suštinski je to odluka Aljbina Kurtija.

Vučić je podvukao da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da znaju da će država učiniti sve da oni dobiju svoja primanja, i preneo da je preko Banke Poštanska štedionica do 12 časova isplaćeno pet miliona evra za plate, penzije i socijalna davanja.

Ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju svoj novac i uspeli smo već gotovo trećinu novca da isplatimo. U ponedeljak nastavljamo sa dostavljanjem novca preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji imamo zaposleno 31.831 lice, penzionera je 29.115, od toga 4.700 penzionera primaju penzije na ruke zbog zdravstvenog stanja, nemogućnosti odlaska u banku i slično, tako da je broj onih koji primaju plate i penzije 60.946.

Takođe, na Kosovu i Metohiji ima i 31.586 korisnika socijalnih davanja, a za to država svakog meseca izdvaja 350 miliona dinara.

Ima i 2.430 korisnika stipendija za učenike i studente, 2.000 korisnika narodne kuhinje, za koje država izdvaja 85 miliona, što je četiri puta više nego pre, što dovoljno govori o stanju na Kosovu i Metohiji, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da u pokrajini ima 6.794 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja takođe zavise u različitim subvencijama i u svemu drugom od dinarskih isplata, dodavši da država ne kasni nijedan dan u isplatama pri nadležnosti za penzionere, zaposlene u javnom sektoru, socijalnu pomoć i za sva druga davanja, naglasio je on.

Pročitajte još: