Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

Vučić u Davosu: Više smo nego udvostručili naš ukupni BDP

Srbija

Ana Acan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na sesiji „Novo evroazijsko svitanje?“ na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Tom prilikom predsednik je naglasio da je Srbija uspela više nego da udvostruči vrednost ukupnog BDP-a od 2012/2013. godine do sada, sa 32 milijarde na 69 milijardi evra.

  • Najvažnije je povezivanje. Zato je izgradnja svih mogućih kanala, ruta i linija povezivanja sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već za celu Evropu. Tu mislim na sve vrste veza – od ekonomije i trgovine, preko saobraćaja i energetike, do digitalne povezanosti i veza sa institucijama koje se bave veštačkom inteligencijom. Samo na taj način možemo da gledamo u dobru budućnost koja je pred nama, poručio je predsednik Vučić.

 

U subotu predsednik predstavlja veliki plan za Srbiju. Od EBRD očekuje podršku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u subotu predstaviti veliki plan za Srbiju i poručio predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso da od te organizacije očekuje pomoć. Takođe je ukazao da je Srbija do sada imala sjajna iskustva sa EBRD-om.

  • Oni su uvek bili od velike pomoći, ali mi smo vodili računa i naš javni dug prema BDP-u je 51,4 odsto, što je jedno od najnižih u Evropi, bolje od 90 odsto zemalja EU. Uvek smo vodili računa o tome, uvek smo birali prisustvo MMF-a, nije bitno da li je bio aranžman iz predostrožnosti ili stendbaj aranžman. Sada nam ne treba njihov novac, zato je to samo aranžman iz predostrožnosti, ali morate imati nekoga ko će nadgledati vaše javne finansije, što je bilo dobro. Zato se nadamo da će se EBRD uključiti”, rekao je Vučić za Tanjug.

Pročitajte još: