Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: U DEKLARACIJI UKRA-JIE SE NA ZAHTEV SRBIJE NE POMINJU SANKCIJE RUSIJI

Srbija
Albania Ukraine Summit

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, nakon učešća na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope, da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtev Srbije ne pominju sankcije Rusiji, niti ruski maligni uticaj.

“Imali smo sastanak na kojem uz Erdogana i Micotakisa u video formatu, kao i predsednika Zelenskog i predsednice Modavije i Plenkovića i nas pet plus jedan sa ZB, takođe smo govorili ceo dan juče i noć i jutros, do malopre trajali su razgovori oko te deklaracije, koju su Evropljani i Ukrajinci sastavljali”, rekao je Vučić.

Albania Ukraine Summit
Albania Ukraine Summit/Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Naglasio je da ono što nije bilo fer jeste zahtev Vljose Osmani, kako je rekao, uprkos tome što su pre sat i po dogovorili u potpunosti i bili prihvaćeni naši predlozi da se izbaci tačka 11 o sankcijama Rusiji i da se izbaci deo o malignom uticaju Rusije.

“Jer sam ja rekao ako to tako doživljava veći broj vas, onda da ubacimo još neke koje mi doživljavamo sa malignim uticajem i oni su to onda izbacili, što je za nas bilo od najvećeg značaja da se izbaci formulacija – naša država i naša zemlja. To su imali u četiri ili pet tačaka, pa je ostalo u tačkama šest i tačka sedam, a onda su izbacili i odatle. I ja sam rekao da, uprkos želji da održimo međunarodno pravo i ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo”, naveo je Vučić.

Dodao je da bi trebalo tako da bude ako se nešto drugo ne desi sada.

“Ali nemoguće je, pošto smo obavešteni da je prihvaćeno, to je sada deklaracija sa milion uobičajenih stvari o ruskom napadu na Ukrajinu, ali nema sankcija i ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj ako se ne varam”, rekao je Vučić.

Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa.

Albania Ukraine Summit
Albania Ukraine Summit/Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Ukrajina prijatelj Srbije i da, ono što je najvažnije, nije priznala nezavisnost tzv Kosova. U izjavi novinarima u Tirani, gde učestvuje na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, Vučić je rekao da se Srbija drži skupštinskih deklaracija i stavova Saveta za nacionalnu bezbednost, a da Ukrajini danas nije lako i da mi ne možemo ništa da joj zamerimo.

“Ne zaboravite zašto je važno, na stranu što su to naši slovenski prijatelji, vi morate da imate u vidu, Ukrajina nigde nije priznala Kosovo. Rekao sam u svom izlaganju da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer ona nije gazila nečiji tuđi teritorijalni integritet, kao većina drugih, a danas su im puna usta toga”, rekao je Vučić.

Dodao je da je čak je i predsednica tzv Kosova Vljosa Osmani pred Rojtersovim kamerama rekla kako se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta. Onda se vi pitate da li je moguće da takva vrsta dvoličja i licemerja bez presedana, postoji”, poručio je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da imamo dobre odnose sa Ukrajinom. “Ona nije priznala Kosovo i ne zaboravite, eventualno drugačija odluka Ukrajine, uticala bi veoma ozbiljno na najmanje dve evropske zemlje, tako da verujem da ćemo nastaviti da gradimo prijateljske odnose sa Ukrajinom, ali poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost istrajati u politici prijateljstva sa drugim akterima sa istoka Evrope, uključujući Rusku Federaciju”, rekao je Vučić.

Izvor Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Albania Ukraine Summit
Albania Ukraine Summit

Pročitajte još: