Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: VAŽNO PRISUSTVO SRBIJE NA SAMITU O NUKLEARNOJ ENERGIJI-POTREBNE PROMENE

Srbija
Belgium Eu Nuclear Summit

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je veoma važno što je Srbija učestvovala na prvom samitu o nuklearnoj energiji, jer je neophodno razumeti šta se dešava u svetu, pošto dolazi veštačka inteligencija i ima mnogo problema u snabdevanju strujom.

Zbog toga su nam potrebne promene, poručio je Vučić. On je novinarima rekao da industrija velikom brzinom raste, da građani hoće veliki standard – određene temperature leti i zimi, a da ne postoji mreža da se ti zahtevi pokriju.

“Čak i ugalj nemamo, imamo problema sa tim, ne smemo da se igramo jer kada iz uglja budemo proizvodili struju moraćemo da plaćamo takse Evropi i drugima. Zato je važno da promenimo zakonodavni okvir, za moratorijum na nuklearnu energiju i da razgovaramo sa svima, od Belgijanaca, Francuza, sa Englezima smo krenuli u te razgovore sa Rols Rojsom, Amerikancima, sa Rusima smo krenuli u nešto, verovatno sam ja kriv što smo to ranije prekinuli upravo zbog tog zakona o moratorijumu”, rekao je on. Kako je dodao, moraćemo da menjamo zakon i da krenemo pre svega za male modularne reaktore, ali i da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije.

“Ta četiri mala modularna reaktora vam zamenjuju 1.200 megavata električne energije. Nuklearna energija vam je najsigurnija i najbolja energija i spada u zelenu energiju, mnogo, mnogo bi nam to pomoglo, ali su to ogromne investicije i ulaganja. Za samo četiri ovih reaktora moramo da platimo oko 7,5 milijardi evra najmanje”, rekao je Vučić.

Kaže da je zato postavio pitanje finansiranja, kako da se izdrži dolazak veštačke inteligencije, koje bukvalno “srču struju”.

Kao primer on je naveo Holandiju gde građani traže da se ukidaju električna vozila, jer imaju problem sa naponom električne energije.

“Najrazvijeniji u zemlji Evrope de facto. Tako da ima bezbroj problema. Šta da radimo u Kragujevcu, gde imate data centar, super kompjuter, Stelantis za proizvodnju električnih automobila, ok je danas, a šta ćemo sutra kad se poveća potražnja, kako ćemo da obezbedimo da Kragujevac ima dovoljno struje, kako ćemo da uradimo da svi drugi imaju dovoljno struje”, rekao je on.

Dodao je da moramo da gledamo u budućnost i da požurimo, jer će nam to biti neophodno za pet i šest godina. “Da gradite tradicionalnu nuklearku ne možete ispod devet, 10, 11 godina, makar vam oni rekli da može za osam”, zaključio je Vučić.

Emanuel Makron, Aleksandar VuÈiÆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom opsežno razgovarao o velikom broju tema, kao i da će uskoro posetiti Pariz.

“Razgovarali smo o svim geopolitičkim pitanjima. Govorili smo i o Ukrajini naravno, i o njegovim izjavama. Govorili smo o našim zadacima na Evropskom putu, govorili smo o bukvalno svim pitanjima naše bilateralne saradnje i njegove moguće posete, ali prvo ću ja da odem u Pariz”, rekao je Vučić u izjavi novinarima u Briselu, gde učestvuje na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji.

On je dodao da je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o velikom broju tema, ali da ne može javno o svemu da govori o razgovorima sa Makronom i Orbanom.

Na pitanje novinara o beogradskim izborima i tvrdnje opozicije o izbornim manipulacijama, Vučić je zapitao zašto ne žure na izbore ako smatraju da ih je neko pokrao.

“A izgleda da im se ne žuri. Sutra ću da vam saopštiti i nove podatke, pošto razlika više nije samo 5 odsto, kao što je bila. Sad je razlika značajno veća. Još malo da ukradu toalet papira, još malo evropskih rezolucija ići će na dvostruku razliku”, poručio je Vučić.

Na konstataciju novinara da su mu mnogi zamerili što je čestitao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na izborima u Rusiji, Vučić je odgovorio da je on predsednik Republike i da ponaša u skladu sa normama međunarodnog javnog prava, poštujući druge zemlje.

“Čestitaću kome ja hoću u najboljem interesu Republike Srbije i uvek štiteći interese Republike Srbije. I to je moj posao i to ću nastaviti da radim. Ja nisam sluga bilo čiji, volim svoju zemlju najviše na svetu i ponašam se kao samostalni i predsednik nezavisne zemlje koje donose odluke u najboljem interesu svom i svojih građana”, rekao je Vučić.

Izvor/Foto: Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo

Pročitajte još: