Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: Za mene Srbi ubijeni u Banjskoj nisu teroristi

Srbija
Vučić

Jelena Đondović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je, iako je ubistvo albanskog policajca za svaku osudu, za njega kao predsednika Srbije trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi.

-Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona, nema šta da traži na severu obezbeđivanja saobraćaja, po Briselskom sporazumu potpisanom pre 11 godina, nema opravdanje. I za to će naši organi preduzeti odgovarajuće korake – rekao je Vučić za RTS i dodao da su svi nastradali porodični ljudi.

Dodao je da danas ima mnogo više informacija nego u nedelju i da će od Prištine tražiti da pošalju snimke iz drona kako je policajac ubijen.

-Svakako mora da se snosi odgovornost za to, ali morate da vidite da to ubistvo nije planirano. Nije došao neko, pa prislonio pištolj pa ga upucao – naveo je Vučić.

Naglasio je da su, prema najnovijim informacijama, postavljane barikade, a ne zamke.

-Jer je reč o ljudima koji su posle Kurtijevog terora koji traje 10,11 godina od Briselskog sporazuma, od šikaniranja do upucavanja Srba. Onda kažu “Vučiću ti si znao, jer si govorio i u Americi da će to da se desi. Ja sam to govorio već godinu dana od barikada. Tada sam imao teške razgovore i sa Radojčićem i sa mnogim drugima. I uvek sam morao da ih razumem zbog situacije sa kojom su se suočavali. Ono što oni nisu mogli da vide, a što sam video je nešto šira slika i zato sam ih molio da se povuku sa barikada – rekao je Vučić.

Dodao je da je razgovarao i imao teške razgovore između ostalog sa Milanom Radoičićem i drugim Srbima nakon što su postavljane barikade.

-I morao sam da ih razumem, jer su bili u pravu zbog situacije sa kojom se suočavaju. Ali, ono što sam ja video je šira slika i molio sam ih da se povuku sa barikada – rekao je Vučić. Naveo je da je policajac bio ranjen od eksploziva koji je služio da oteža sklanjanje barikada i dodao da je do razmene vatre došlo nakon eksplozije. Rekao je da ne zna da li je policajac nastradao od eksploziva ili od pucnjave, ali da to svakako ne umanjuje težinu dela, ali da objašnjava prirodu i stvarne namere Prištine i kosovske policije.

-Mi ćemo svoj posao u skladu sa zakonima Republike Srbije da obavimo. Ispitaćemo sve što se dogodilo, danas znamo mnogo više. To znači da ćemo se ponašati kao pravna država. Mi smo se zaprepastili da Euleks ćuti i da ne izdaje saopštenje. Oni su zadržani u Centralno-operativnoj sali, odakle su pratili ko se kuda kreće. Kažu da je to bila koordinisana akcija Kfora i Euleksa – dodao je Vučić.

Ocenio je da je čudno da svi ćute o tome.

-A odbijeni su jer se znalo šta im je namera prema Srbima. Oni su, odbijajući Euleks, pošli da likvidiraju sve Srbe. Da li ih je bilo 30-40. Svaki dan povećavaju. A sada su počeli da smanjuju svoja herojska dela. Prvo su pričali da su šestorica, sedmorica ubijena -rekao je Vučić.

Pročitajte još: