Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: ZAPOSLENE U VOJSCI SRBIJE OČEKUJE DALJE POVEĆANJA PLATA. Svaki vojnik treba da ima po jedan dron kamikazu “Komarac”

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas Vojnotehnički institut u Žarkovu gde će se upoznati sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta. Vučić se sastao i sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta i odbrambene industrije Srbije. Tokom obilaska prikazani su multikopter “Komarac”, bespilotna letilica “Senka”, zemaljska stanica “Pegaz” sa naouružanjem, samoubica “Osica”, naouružan “Vrabac” i “Vrabac izviđač”, multikopter “Obad” i istorijski eksponati bespilotnih letilica.

Aleksandar VuÈiÆ, Nenad MiloradoviÆ, MiloŠ VuÈeviÆ I Milan MojsiloviÆ

Predsednik je najavio da pripadnici Vojske Srbije mogu da očekuju nastavak povećanja plata. Vučić je podsetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata od 12,5 odsto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 odsto.

“Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja. Jedino što tražimo je više truda i rada”, poručio je Vučić tokom obilaska dronova samoubica i drugih projekata koje razvija Vojnotehnički institut.

Prikaz Projekata Instituta

Predsednik je obilazeći prototipove dronova samoubica koji se koriste u eksperimentima istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica. Prikazano mu je više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron “Komarac1”.

Predsednik Srbije je na vojnom prikazu u Nišu rekao da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu “Komarac”.

SaŠa LakiÆ

Vučića je interesovalo i da li će se do septembra u vojsci pojaviti bespilotna letelica “Vrabac” bombarder čija namena je izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava.

Predsednik je upoznat i sa karakteristikama bespilotne letelice “Pegaz” koja je ušla u u naoružanje Vojske Srbije. Vučić je zamolio razvojne timove da ubrzaju sa razvojem bespilotnih letelica i naglasio da će država uložiti još više novca kako bi se još više ljudi angažovalo da bi se letelice pojavile u arsenalu Vojske Srbije do kraja godine.

Obilasku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Izvor/Foto: Tanjug

Pročitajte još: