Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: ŽIVIMO U TEŠKIM VREMENIMA, MORAMO PAMETNOM POLITIKOM DA SAČUVAMO MIR I SLOBODU

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, na centralnoj manifestaciji prvog Svesrpskog sabora “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno” na Trgu republike, da je danas veoma važan dan jer je postignut dogovor o srpskom jedinstvu i najavio da će ubuduće svaki ministar u Vladi Srbije prvo ići u Banjaluku, a naša deca prvo će ići na ekskurzije da upoznaju Republiku Srpsku.

Centralna Manifestacija

“Danas je važan dan iz mnogo razloga. Mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim i značajnim događajima. Toga se setimo tek posle nekoliko decenija. A važan je ovo dan iz mnogo razloga. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već koje će trajati doveka”, poručio je Vučić u prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i najviših zvaničnika Srbije i Srpske.

Vučić je poručio da niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo.

Aleksandar VuÈiÆ

“I niko više nikada neće moći da pravi korake unazad u odnosu na jedinstvo koje je danas postignuto. Pre 10 godina postigli smo dogovor sa predsednikom Dodikom, makar se razlikovali u stavovima, u mišljenjima. Makar ne mislili da su predlozi onog drugog uvek najbolji, da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nikada ne čujemo tešku reč jedni od drugih, da nam se nikada više ne ponove blokade i barikade na reci Drini, već da uvek budemo zajedno u muci i nevolji pogotovo i pre svega. Danas smo to potvrdili našom deklaracijom i to jedinstvo više niko i nikada neće moći da sruši”, rekao je Vučić.

Kaže da smo postigli danas i mnogo važnih dogovora.

“Svaki ministar u vladi Srbije, ubuduće, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a ne neko drugo. Svaki ministar u vladi Srpske prvo mesto gde će ići biće Beograd. Naša deca, iako sam to više puta predlagao, a onda bi se nekim čudom svi pojavili pa bi nam objasnili kako su i Milano i Barselona mnogo važniji za nas u Beogradu nego Banjaluka, pa nikako da ekskurzije organizujem u Banjaluku”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će deca ići da upoznaju i Prijedor, Bijeljinu, Hercegovinu, sarajevsko-romanijsku oblast.

“Valjda nam je svuda nešto lepše. Nije. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i Srpsku, onda možemo da upoznajemo i svet. Vidite, tako male odluke, a tako važne, a tako velike, danas smo konačno doneli formalnu odluku. I ja sam kriv, sestre i braćo, što ranije nismo krenuli u realizaciju toga, jer sam sve mislio da će ovi drugi krenuti da rade svoj posao”, rekao je Vučić.

 

Vučić: uskoro počinje izgradnja Memorijalnog centra žrtvama ustaških zločina

Predsednik je izjavio i da je danas doneta formalna odluka o početku izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama ustaških zločina u Jasenovcu i drugim logorima, a koji će biti podignuti u Donjoj gradini u Republici Srpskoj i Beogradu.

On je prilikom centralne manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” rekao da je on kriv što se to nije ranije realizovalo, ali da će sada ti radovi ići brzo, najbrže i najbolje.

“Govorili smo i o izgradnji autoputeva, brzo ćemo da prebacimo 10 miliona evra za put Rača –  Bijeljina, da za sat i nešto dođemo u drugi najveći grad u Srpskoj. Hoćemo da dođemo brže i u druge gradove, da upoznaju i Kragujevac, Čačak, Bor, Zrenjanin i druga mesta, ali i mi da znamo gde je Šipovo, svako malo mesto u Republici Srpskoj, da pokažemo koliko volimo Srpsku, da vide da nam je stalo”, rekao je on.

On je ponovio da živimo u teškom vremenu, ali ne našom krivicom, da su neki protiv nas to započinjali pre 25 godina kriminalnom agresijom protiv naše zemlje i da zato Srbija ume da prepozna bolje koliko su važni sloboda, nezavisnost zemlje gde i kakav je put Srbije i da nema ništa važnije od toga.

“Moramo da budemo mudriji nego obično da pokažemo da smo pametni. Ginuli smo u 20. veku više od drugih naroda, dajte da pokušamo da sačuvamo mir i slobodu, to je naš najvažniji zadatak, kao i da ostvarimo nacionalne interese”, rekao je Vučić.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jedina alternativa srpskom narodu da svoje postojanje veže za svoj državni i nacionalni interes, kao i da se Srbija, pod vođstvom Aleksandra Vučića, oslobodila stranog tutorstva. Dodik je rekao da su se Srbi u BiH uvek stideli kada su ih zvali bosanskim Srbima.

“Mi nikada nismo bili bosanski Srbi. Stideli smo se toga, zato što nas neko tako zove, mi smo Srbi i svuda gde živimo samo smo pripadnici jednog jedinstvenog naroda. I kroz borbu svih ovih godina, decenija, našao se čovek koji je stao na čelo Srpskog naroda i Srpske države, predsednik Aleksandar Vučić koji je bez oklevanja u zavetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države”, poručio je Dodik.

Naglasio je da jača Srbija znači i ponos svakog Srbina gde god se nalazi.

“I zato smo danas ovde na saboru našeg ujedinjenja, našeg postojanja. Danas, ranije u toku dana, doneli smo istorijsku deklaraciju koja jasno analizira današnje stanje našeg naroda i ukazuje na ono što jeste i treba da bude naša akcija u budućnosti. Sve to ne bi mogli i Srbija se ne bi uzdigla da nije bilo, naravno, upornog rada predsednika Vučića i ja vam se zahvaljujem za potpuno podršku i razumevanje za poziciju Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je kao našu ključnu reč naveo mir.

“Očuvati mir, očuvati mir po svaku cenu, ali jednako tako borbeno se odnositi prema našim ciljevima, ne dozvoliti da nam drugi to nameću. Danas je Srbija pod vođstvom Vučića oslobodila stranog tutorstva i ambasada koje su upravljale političkim životom Srbije. Danas Srbija može slobodno da kaže što hoće, danas Srbija je uvažena i danas Srbija može da kaže jasno da se nalazi i da podržava Srbe gde god oni bili”, poručio je Dodik.

Kako je rekao, Aleksandar Vučić je uložio gotovo nemogući napor i obezbedio da se čuje naš glas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gđe su, kako je rekao, veliki naučeni da prema malima se odnose sa ignorancijom.

“Učinio je nemoguću stvar. A to je da je animirao značajni deo svetske organizacije koja nije glasala za istu rezoluciju ili nije bila tu ili je bila uzdržana. 109 zemalja u odnosu na 84. To nije većina svetske organizacije. I da nije bilo buđenja Srbije po tom pitanju, danas bi naša nerođena deca mogla da već imaju etiketu genocidnog naroda”, naglasio je Dodik.

Istakao je da bi tako, upravo oni koji su genocid činili nad nama, oprali svoju istoriju genocida.

“Oni koji su u dva svetska rata prošlog veka gotovo prepolovili srpski narod, a to su Nemci, su sramno bili za te rezolucije”, poručio je predsednik RS.

Ocenio je da je današnji dan važan ne samo za ovu generaciju, već i za  mnoge generacije koje dolaze.

“U danu koji treba da razumemo da je srpski narod savladao prepreke u borbi za svoj identitet i za svoje pravo na odluku. Ključna srpska reč našeg života i našeg postojanja je sloboda. Za slobodu, kroz vekove, Srbi su dali mnogo žrtava. To je značilo boriti se za slobodu, značilo je stradati. Srbi nikada nisu oklevali i nikada nisu bili sebični”, rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbi tu slobodu dali drugim narodima, i onima koji su na kraju prošlog veka, tako, kako je rekao, bezočno otišli i pokušali da Srbe naprave remetilačkim narodom i onim s kojim ne mogu da žive.

Izvor/Foto: Tanjug

 

 

Pročitajte još: