Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ŽELJKO MARJANOVIĆ: ZBOG AFRIČKE KUGE SVINJA INTENZIVNE AKTIVNOSTI VETERINARSKE INSPEKCIJE

Mačva
Zeljko Marjanovic 1

Ana Acan

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Željko Marjanović polovinom januara održao je prvu elektronsku sednicu kolegijuma u ovoj godini, na kojoj su rukovodioci inspekcijskih službi u Mačvanskom okrugu dostavili izveštaj za decembar 2023. godine, na osnovu kojih je izvršena analiza njihovog rada.

„Republički inspektori su u prethodnom periodu radili u skladu sa dobijenim uputstvom resornih ministarstava, a pojačane aktivnosti ponovo ima veterinarska inspekcija zbog pojave Afričke kuge svinja, nakon tri meseca mirovanja. Nažalost, zaraza je ponovo registrovana na području opštine Bogatić u jednom domaćinstvu u Banovom Polju. Zato i ovim putem pozivam sve nadležne, a pre svega domaćine da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mera, kako bismo stali na put ovoj pošasti. Naše institucije i ustanove su na raspolaganju proizvođačima za davanje saveta i činimo sve da se spreči širenje ove bolesti kod svinja“, naglašava Marjanović.

 

-IZVEŠTAJI INSPEKCIJSKIH SLUŽBI- 

Načelnik Odeljenja republičke tržišne inspekcije Miladinka Jovanović je navela da je izvršeno ukupno 47 nadzora, od toga 44 redovana, jedan  vanredni i dva mešovita. Doneta su tri rešenja iz redovnog nadzora. U ovom mesecuizmeđu ostalog obavljen je nadzor kontrole bezbednosti stacionarne opreme za vežbanje; kontrola označavanja energetske efikasnosti elektornskih ekrana; kontrola privremenih mera zaštite tržišta po odluci Vlade (primena Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica), kao i proizvodnja i prodaja krivotvorene robe i piratskih proizvoda po usvojenim zahtevima nosioca prava intelektualne svojine i po službenoj dužnosti. Doneto je jedno rešenje po čl. 33 Zakona o inspekcijskom nadzoru zbog bespravnog obavljanja zanatske delatnosti i podnete su dve prekršajne prijave. U dva prodajna objekta naloženo je otklanjanje nepravilnosti preduzetniku zbog prekršaja Zakona o trgovini (roba nije posedovala deklaracije). Od preduzetnika u Šapcu, oduzeto je 12 komada naočara za sunce označene krivotvorenim žigom Ray Ban. Izdato je sedam prekršajnih naloga pravnom licu zbog učinjenog prekršaja – neizdavanja računa za prodatu robu.

Načelnik Odeljenja inspektorata Odeljenja za rad Milica Filipović je istakla da je obavljeno 176 inspekcijskih nadzora prema nadziranim subjektima, 143 vanredna nadzora, 21 vanredni nadzora na osnovu predstavke pravnog ili fizičkog lica, 176 nenajavljena nadzora nad nadziranim subjektima, 136 sa nalogom i 40 bez naloga, kao i 33 kontrolna nadzora. Izrečeno je 13 inspekcijskih upravnih mera i to privrednim subjektima. Naloženo je 28 mera za otklanjanja nezakonitosti/nepravilnosti. Inspektori su prilikom kontrole zatekli ukupno devet neprijavljenih radnika ,,na crno“ i to kod registrovanih privrednih subjekata. Podneto je 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od toga 14 kod registrovanih subjekata i dva kod neregistrovanih.

Republički vodni inspektor Dragan Tadić kaže da je u proteklom periodu izvršeno 11 inspekcijskih nadzora, od toga četiri redovana i sedam vanrednih. Doneto je osam rešenja. Podneta su dva Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka pred naležnim Prekršajnim sudom.

Šef Odseka veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga Jasmina Kojičić Stefanović navodi da je u izveštajnom periodu izvršen ukupno 531 nadzor, od toga 107 redovnih i 424 vanredna. Doneto je 11 prekršajnih prijava i 37 rešenja iz redovnog nadzora. Nadzor je obavljalo 11 inspektora.

Šef Odseka za sanitarni nadzor Vladan Rašić navodi da četiri inspektora izvršila ukupno 217 nadzora, od toga 214 redovnih i jedan vanredni, dve službene savetodavne posete i 190 kontrolnih. Doneta su 64 rešenja, 63 iz redovnog i jedan iz vanrednog nadzora. Oblasti nadzora su ugostiteljski objekti i objekti prometa hrane i POU, zatim objekti za negu i lepotu lica i tela, zdravstvena ispravnost vode za piće u objektima od većeg društvenog značaja i u objektima za proizvodnju hrane, lica koja podležu sanitarnom nadzoru (kliconoštva) i nadzor nad imunizacijom određenih kategorija stanovništva. Između ostalog, obavljani su redovni terenski nadzori nad objektima pod sanitarnim nadzorom iz prve grupe rizika kao i objekti iz plana inspekcijskih nadzora (obdaništa i jaslica; ugostiteljski objekti – posebno u kojima se organizuje doček Nove godine i objekti nege lica i tela.

Inspektor za zaštitu životne sredine Dragan Đurić navodi da su izvršena četiri redovna, devet vanrednih nadzora i jedan dopunski. Oblasti nadzora: Hemofarm doo Vršac Proizvodna lokacija Šabac, Eliksir Zorka Mineralna đubriva doo Šabac, Mlekara Milovanović doo Pocerski Pričinović, EkoMet Reciklaža doo Loznica, Minal doo Šabac, JP Putevi Srbije Beograd, Torlak Beograd, Kappa Star Beograd, Eko Met Reciklaža Loznica, Kostag doo Beograd, Vlado Nikolić PR Eliksir Zorka Mineralna Đubriva doo Šabac, (seveso) Mint Loznica (isp.uslova). Nadzore su obavljala tri inspektora.

Republički šumarski i lovni inspektor Aleksandra Đurković sa sedištem Šapcu izvršila je ukupno 14 pregleda, osam po Zakonu o šumama, jedan po Zakonu o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, pet na osnovu Zakona o divljači i lovstvu. Ona je istakla da je stanje redovno i da nema problema u radu.

Republički fitosanitarni inspektor Miroslav Aleksić u prethodnom periodu izvršio je ukupno 20 inspekcijskih nadzora. 16 kontrola je bilo vezano za uzimanje uzoraka voća i povrća iz domaće proizvodnje, radi ispitivanja na ostatke sredstava za zaštitu bilja (pesticide) i prisustva teških metala. Svi uzeti uzorci su bili usaglašeni – bezbedni za upotrebu.

Koordinator republičke poljoprivredne inspekcije Goran Bošković navodi da je izvršeno ukupno 26 nadzora od strane tri inspektora, od kojih je 15 redovnih i 11 vanrednih nadzora. Doneto je jedno rešenje. Oblasti nadzora i aktivnosti, kao i broj inspektora koji su radili u izveštajnom periodu: kontrola hladnjače; prometa pića maloprodaje i ugostiteljski objekti; skladišta žitarica; proizvodnje vina; prometa etanola.

Pročitajte još: