Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ŽIVI SEĆANJE NA JUNAKE Šabac obeležio dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Mačva
Img 4658 Resize

Jelena Đondović

Na današnji dan, pre 79 godina, Šabac je oslobođen u Drugom svetskom ratu. U čast i sećanje na žrtvu onih koji su svoje živote utkali u našu slobodu, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić položio je venac na Spomen-kompleksu na Donjošorskom groblju. Poštu stradalim sugrađanima odali su i predstavnici Vojske Srbije, boračkih organizacija, kabineta Mačvanskog upravnog okruga, SUBNOR-a Šabac i SUBNOR-a Bogatić i GO Socijalističke partije Srbije.

Img 4702 Resize

-Grad Šabac je imao više od 5000 žrtava u Drugom svetskom ratu, a danas se sećamo svih, koje su dale svoje živote da bismo mi živeli u slobodnom i razvijenom Šapcu. Kao i svake godine, trudimo se da ostanemo verni tradiciji obeležavanja ovog značajnog datuma i da senka zaborava ne padne na junaštvo i besmrtna dela naših predaka. Naša je obaveza da mladim generacijama prenesemo znanja o ovim događajima. Nastavićemo da negujemo sećanje na ovaj značajan datum. Neka večno živi sećanje na oslobodioce Šapca – poručio je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Img 4671 Resize

Predstavnik SUBNOR-a Šabac, Dragan Ninković, poručio je da je naša obaveza da teško izvojevanu slobodu čuvamo od zaborava i nekih novih zavojevača. On je podsetio da su pre 79 godina partizanske jedinice narodnooslobodilačke vojske, Šeste ličke i delovi Prve proleterske umarširale u Šabac, na čelu sa komandantom Drvarčaninom Mirkom Lukačem i Šapčaninom Miloradom Šarićem.

-Šabac je podneo ogromne žrtve u Drugom svetskom ratu, od 5000 poginulih bilo je 1000 boraca. U znak sećanja na pijetet prema žrtvama, dužni smo da im se zahvalimo, bar na ovaj način što su branili našu zemlju i položili svoje živote za slobodu – istakao je Ninković.

Pročitajte još: