Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ZZJZ ŠABAC: Dišemo kvalitetniji vazduh u odnosu na prvih pet dana nove godine!

Mačva
Img 20240109 122957 Copy 800x701

Vesna Papović

Zavod za javno zdravlje Šabac, na osnovu podataka dobijenih iz Automatske merne stanice (merno mesto- Vatrogasni dom), koja izračunava Indeks kvaliteta vazduha, kao i podataka dobijenih standardnim metodama sa mernih mesta Benska Bara, Autobuska stanica, Kasarna, Čavić, Gerontološki centar i Zavod, obaveštava građane da je kvalitet vazduha od početka ove godine imao prekoračenje dnevnih vrednosti za suspendovane čestice, tokom prvih pet dana 2024. godine.

-Pored toga, u posmatranom periodu većinom su bile prekoračene vrednosti koncentracije na satnom nivou za PM 10 I PM 2,5 čestice. To je rezulitralo da je u više navrata Indeks kvaliteta vazduha bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Od 6. januara je detektovano poboljšanje kvaliteta vazduha, prvenstveno zbog padavina, posebno zbog formiranja snežnog pokrivača, navodi se u saopštenju ZZJZ Šabac.

Prema podacima sa navedenih mernih mesta, u periodu od 6. do 9. januara zabeleženo je da se kvalitet vazduha ustalio na oceni prihvatljiv u najvećem delu posmatranog perioda.

-Zbog najavljenog jačeg zahlađenja i pojačanog grejanja, uz povoljne meteorološke uslove za porast zagađenja, savetuje se redovno praćenje Indeksa kvaliteta vazduha i postupanje u skladu sa preporukama. Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoju aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu. Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen, stoji u saopštenju.

Pročitajte još: