Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BOLEST SE RAZVIJA U TRI FAZE: Veliki kašalj registovan kod 12 mališana u Šapcu

Mačva
Pexels Cottonbro Studio 5858843

Jelena Đondović

 

Veliki kašalj potvrđen je kod 12 mališana u Šapcu. Jedno obolelo dete staro je samo godinu dana, jedno četiri, dok je ostalih 10 školskog uzrasta.

Epidemija velikog kašlja proglašena je sredinom decembra u Beogradu, a u Srbiji je do sada registrovano više od 1.000 slučajeva. Podaci kažu da u 2022. godini nije bio nijedan zabeležen slučaj.

Bolest izaziva bakterija, a pojava se sprečava vakcinom. Kod nas se od 2015. godine deci daju tri doze petovalentne vakcine koja štiti od velikog kašlja, kao i od difterije, tetanusa, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Nedovoljan obuhvat dece vakcinacijom, koji treba da je iznad 95 odsto, doveo je do povratka velikog kašlja u meri u kojoj ga u našoj zemlji nije bilo u poslednjih dvadesetak godina. Takođe, vakcina ne štiti doživotno, nego desetak godina. Zbog toga se u nekim zemljama primenjuje i revakcinacija u desetoj godini.

Lekari objašnjavaju da se bolest razvija u tri faze. Prvi simptomi podsećaju na druge respiratorne infekcije, sa blagim kašljem i povišenom temperaturom. Tokom dve sedmice napadi kašlja postaju sve učestaliji, dovode do zacenjivanja i mogu trajati od 4 do čak 10 nedelja. Treća faza je kada se kašalj smiruje.

Najugroženija su novorođenčad i odojčad kod kojih bolest može biti i životno ugrožavajuća. Zbog toga pedijatri porodiljama savetuju oprez, pogotovu u prva dva meseca bebinog života, dok ne dobije prvu dozu vakcine.

Glas Podrinja

 

Pročitajte još: