Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALI ZVORNIK: USVOJEN IZVEŠTAJ O RADU OPŠTINSKOG VEĆA I RUKOVODSTVA

Mačva
Sednica So 7

Ana Acan

Odbornici Skupštine opštine u Malom Zvorniku na redovnoj drugoj sednici lokalnog parlamenta, između ostalog usvojili su Izveštaj o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine Mali Zvornik od 01. jula do 30. oktobra 2023. godine, nakon izlaganja predsednika opštine, Zorana Jevtića, koji je istakao da je Opštinsko veće u izveštajnom periodu održalo tri redovne i 11 telefonskih sednica, na kojima je utvrđivalo predloge odluka i akte koje donosi Skupština opštine.

Navodeći detaljno aktivnosti lokalne samouprave realizovane u drugoj polovini protekle godine, on je istakao da je nastavljena redovna mesečna isplata finansijske podrške porodicama na ime rođenja deteta, kao i dodela poklon paketa za bebe i ocenio da je povećanje iznosa roditeljskog dodatka na 100.000 dinara, uz ostale mere populacione politike koje sprovodi lokalna samouprava, očigledno dalo rezultate, budući da je, kako je zaključio, evidentan porast broja novorođene dece u opštini. Jevtić je rekao da je tome sigurno doprinelo i otvaranje vrtića u Donjem Naselju pre dve godine, jer od tada nema odbijenih zahteva roditelja za smeštaj dece u obdanište i da je opština Mali Zvornik među malobrojnim lokalnim samoupravama u Srbiji koje su uspele da odgovore potrebama u ovom segmentu.

Sednica So 3
Sednica So 3

Govoreći o radu rukovodstva opštine, on je podsetio da je u navedenom periodu sklopljen ugovor sa Ministarstvom za ravnomerni regionalni razvoj Republike Srbije o sufinansiranju izgradnje kišne kanalizacije u mesnoj zajednici Centar, koja je u međuvremenu uspešno završena, te da je ministar Edin Đerlek ovim povodom dva puta posetio Mali Zvornik.

Uspešno je realizovana i manifestacija „Miholjski susreti sela“ u Radalju, čije sprovođenje je sufinansiralo Ministarstvo za brigu o selu. Predsednik opštine naveo je da je ministarstvo obezbedilo novčana sredstva za ovu manifestaciju i u tekućoj godini, ali da još nije odlučeno u kojoj mesnoj zajednici će biti realizovana.

Sednica So 13

On je najavio da je naredne godine u planu organizovanje manifestacije „Culinski majski susreti“, koja je postojala 80-ih godina proškog veka, te da će aktivnosti biti detaljno planirane u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Mali Zvornik i dodao da je inicijativa za oživljavanje ovih sadržaja potekla od građana, ali da je nerealan zahtev da to bude u tekućoj godini, jer organizacija ovakvih događaja traži ozbiljan pristup u radu, koji podrazumeva prvenstveno dovoljno vremena za planiranje i pripremu aktivnosti, kako bi manifestacija bila uspešno realizovana. Jevtić je podsetio da je krajem jula 2023. godine održana centralna manifestacija „Dani sportsko – rekreativnog i kulturnog turizma – Drina je smisao života“, koja privlači sve više posetilaca.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisan je ugovor o dodeli 1,5 miliona evra opštini Mali Zvornik za uređenje lokalne infrastrukture. Prilikom izlaganja o radu Opštinskog veća i rukovodstva lokalne samouprave, predsednik opštine najavio je da uskoro planira da poseti ovo ministarstvo kako bi se informisao šta građani mogu očekivati u pogledu najave da će država obezbediti određena sredstva za asfaltiranje lokalnih puteva u opštini u tekućoj godini.

U izveštajnom periodu održan je i sastanak sa predstavnicima Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija posvećen unapređenju rada Regionalnog centra za razvoj inovacija u oblasti zaštite životne sredine u Malom Zvorniku, kako bi ova organizacija funkcionisala još uspešnije. Jevtić je podsetio da je takođe upriličen prijem za proslavljenu boksersku reprezentativku Srbije, Saru Ćirković, koja je član malozvorničkog Bokserskog kluba „Obilić 1389 MZV“ i predsednika Bokserskog saveza Srbije, Nenada Borovčanina, najavivši da bi u opštini uskoro trebalo da bude organizovan novi prijem za Saru, povodom njenih najnovijih uspeha na takmičenjima.

Komentarišući ostanak FK „Jedinstvo“ u Mačvanskoj okružnoj ligi u avgustu 2023. godine, on je naveo da je tim ovog kluba tada konsolidovan zahvaljujući podršci lokalne samouprave. Uprkos tome, kako je rekao, situacija u klubu i dalje je teška, usled nemarnosti odgovornih za njegov rad, ali da sigurno neće biti ugašen i da će lokalna samouprava preduzeti sve što može da ozdravi ovu sportsku organizaciju.

Sednica So 1

Među važnim rezultatima rada rukovodstva opštine Mali Zvornik ostvarenim u drugoj polovini protekle godine, predsednik opštine je naveo i obezbeđivanje finansijskih sredstava za sufinansiranje energetske sanacije kuća i stanova, koje je doniralo nadležno ministarstvo, dodelu subvencija za samozapošljavanje, raspisivanje Programa podrške ruralnom razvoju, zatim obezbeđivanje drvne sečke za potrebe toplane, nastavak radova na uvođenju led rasvete u mesnim zajednicama i rekonstrukcije vodovodne mreže u Amajiću, dodajući da očekuje da bi uskoro, uz podršku države, mogla da počne i rekonstrukcija gradske i prigradske vodovodne mreže u Malom Zvorniku.

Iz sredstava dobijenih od Ministarstva pravde u navedenom periodu obezbeđena je nova didaktička oprema za Predškolsku ustanovu „Crvenkapa“ i ultrazvučni aparat za Dom zdravlja. Na početku nove školske godine i ovog puta o trošku lokalne samuprave nabavljeni su udžbenici za sve učenike prvog razreda osnovne škole na teritoriji opštine.

On je podsetio i na to da se opština Mali Zvornik prošle godine pridružila Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ d.o.o. Ub, zajedno sa još tri opštine Mačvanskog okruga, Loznicom, Ljubovijom i Krupnjem, koji će, kada bude izgrađen, zbrinjavati otpad na savremen način za ukupno 15 gradova i opština. Kao značajan rezultat, neveo je i obezbeđivanje kuće na selu za četvoročlanu porodicu, preko Ministarstva za brigu o selu, napominjući da je ranije opština na ovaj način zbrinula 4 porodice.

Jevtić je ovom prilikom informisao odbornike da je nedavno imao sastanak sa predstavnicima fabrike PVC stolarije „Bauwin decor“, iz Brasine, povodom namere ove firme da u Industrijskoj zoni u Donjem Naselju zakupi poslovni prostor i otvori novi proizvodni pogon, što, kako je istakao, za građane znači otvaranje novih radnih mesta i stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje.

Takođe su razmatrani i izveštaji o radu Biblioteke, Centra za socijalni rad, Opštinske organizacije Crvenog krsta, a podržan je i Izveštaj o radu za 2023. godinu i Program rada za 2024. godinu Turističke organizacije opštine Mali Zvornik.

O rezultatima rada i planovima u oblasti turizma govorila je direktorka Turističke organizacije, Marina Gligorević, istakavši da je Program rada u protekloj godini u potpunosti realizovan u skladu sa planom, kao i da je ove godine uvedena i uspešno realizovana manifestacija „Tajna kamene devojke“, s ciljem medijske promocije istorijskog nasleđa i upoznavanja šire javnosti sa turističkom ponudom u Malom Zvornik i da će Turistička organizacija i ubuduće posebnu pažnju posvećivati medijskoj promociji, budući da je prezentacija u javnosti veoma važna u radu na razvoju turizma.

Predlog Odluke o usvajanju Programa razvoja turizma opštine Mali Zvornik 2024-2028 usvojen je nakon izlaganja direktorke Regionalne razvojne agencije Podrnja, Podgorine i Rađevine, iz Loznice, Biljane Filipović.

Ona je istakla da je organizacija koju zastupa zajedno sa Turističkom organizacijom opštine Mali Zvornik nosilac izrade ovog važnog strateškog dokumenta, te da je Program razvoja turizma opštine Mali Zvornik u celosti izrađen u skladu sa Pravilnikom o sadržini i načinu izrade programa razvoja turizma, po standardima i metodologiji za izradu strateških i planskih dokumenata i usaglašen sa aktuelnim zakonima i propisima u oblasti turizma i planiranja, kao i svim relevantnim nacionalnim, regionalnim i lokalnim razvojnim i planskim dokumentima.

Pročitajte još: