Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MUP: NOVA PRAVILA ZA VOZAČE ELEKTIČNIH TROTINETA OD 15. JUNA

Srbija
Alternative,,transportation,,renewable,energy,,eco,friendly,,progressive,,sustainable,transportation.,three

Ana Acan

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je danas nova pravila za vozače električnih trotineta koja stupaju na snagu od 15. juna.

Oni će moći da učestvuju u saobraćaju samo ako imaju nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, a moći će da voze električni trotinet na biciklističkim stazama, pešačko-biciklističkim stazama ili biciklističkim trakama.

“Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač elektičnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 kilometara na sat, odnosno 50 ukoliko ima više od 18 godina”, navedeno je u objavi Ministarstva na Instagramu.

Vozači će takođe morati da nose svetlobojni prsluk tokom vožnje kolovozom, ali i biciklističkom stazom noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

“Vozač je u obavezi da nosi zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica i audio uređaja na oba uva”, istaiče MUP.

Na električnom trotinetu neće smeti da se vozi više osoba, a vozač će prilikom prelaženja ulice morati da siđe sa trotineta i da je pređe pešice, osim na prelazu bicilističke staze.

Tanjug

Pročitajte još: