Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

OGLAS IZ 1894. GODINE Kakav raritet – poziv na vašar u Šapcu!

Srbija
Thumbnail Img 1735

Dragutin Bužić

Šabački vašar je, verovatno, najpoznatiji vašar u Srbiji.
Portal “Šabac 24/7” naišao je na pravo istorijsko blago, i to usred Beograda, gde je izložen jedan od najstarijih pisanih tragova o održavanju šabačkog PANAĐURA, iliti vašara, pazara, koji je u decenijama posle toga stekao orgomnu slavu i van granica naše države.

Img 1907

Na izložbi u Manakovoj kući, pod nazivom “Tradicija vašara u Srbiji”, čitamo novinski oglas sledeće sadržine:
“U dane 23, 24, 25. i 26. Aprilove godine držaće se u varoši Šapcu PANAĐUR, na kome će se pored marve moći prodavati i svi ostali proizvodi zakonom dozvoljeni.
Objavljujući ovaj PANAĐUR sudija opštinski skreće pažnju majstorima sa strane da pri polasku donesu i uverenje o poreklu robe koju na PANAĐUR ponesu, jer se bez toga prodaja dozvoliti neće.”
Iz sednice suda opštine šabačkog.
Aprila 1894 g. Šabac

********************************************

Koju godinu kasnije, novine beleže još jedan interesantan tekst vezan za šabački veliki pazar, naslovljen: “SA TRODNEVNOG PANAĐURA VAŠARA”:

Img 1910

“Ovogodišnji trodnevni panađur – vašar, otskakao je mnogo od dosadašnjih. Iako je skupoća znatno veća nego ranijih godina, nije ništa smetalo. Ipak, i ova nam je godina pokazala da je Šabački vašar, više za razonodu, nego zaključenje poslova. Pored toga Šapčani – gurmani su “potamanili” više od pola hiljade koje prasadi, koje jaganjci. Koliko je istočeno pića teško je ustanoviti Pored kafedžija koji su najbolje prošli, dobro su prošli još i oni koji su Šapčane umeli da nasmeju i zabave”.

 

 

 

Pročitajte još: