Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RECEPTI Američka pita, bolja od naše!

Razonoda
Img 20231101 231618 Copy 800x567

Vesna Papović

Foto/Screenshot

Možda naslov zvuči kao šala, zapravo možda i jeste šala jer naše pite su apsolutno neprevaziđene, ali je istina da vam donosimo recept za preukusan dezert koji ćete morati stalno iznova da pravite jer će vaši ukućani uživati u njemu.

Sastojci:

2 ½ šolje brašna
1 kašičica soli
1 šolja neslanog putera, hladnog i isečenog na kockice
6-8 kašika ledene vode

Za fil od jabuka:

6-7 većih jabuka (oguljenih, očišćenih od jezgra i tanko isečenih )  , ¾ šolje šećera, ¼ šolje smeđeg šećera, 1 kašičica mlevenog cimeta, ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića, ¼ kašičice soli, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike neslanog putera, isečenog na male komade

Priprema:

Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
Dodajte kockice hladnog putera i mešajte viljuškom ili prstima dok smesa ne bude izgledala kao krupne mrvice.
Postepeno dodajte ledenu vodu, jednu po jednu kašiku, i mešajte dok se testo ne sjedini. Testo podelite na pola, oblikujte diskove, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje jedan sat.

Priprema fila:

U velikoj posudi pomešajte narezane jabuke, šećer, smeđi šećer, mleveni cimet, mleveni muskatni oraščić, so i limunov sok. Pospite i promešajte dok jabuke ne budu ravnomerno obložene.

Rernu treba zagrejati na 220° C.
Razvijte/oblikujte jedan disk testa za pitu na pobrašnjenoj površini tako da može da stane u posudu za pitu. Stavite ga u posudu i odesecite višak.
Na koru za pitu dodajte fil od jabuka i u fil poređajte komadiće putera.
Pripremite drugi disk testa za pitu i stavite ga preko fila. U gornjoj kori pre pečenja možete napraviti prorez da para izlazi, iseći trake da biste napravili izgled rešetke ili pak neki drugi oblik koji želite.
Ivice kore isecite i zatvorite, savijajući viljuškom ili štipajući prstima.
Po želji, gornja kora se može premazati umućenim jajetom.
Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni, dobije zlatnosmeđu boju. Kada je pita pečena, isecite nekoliko proreza kako biste omogućili da para izađe, ukoliko se niste odlučili za proreze. Ohladite (ostavite pitu da se ohladi na rešetki najmanje 2-3 sata pre serviranja), i američka pita s jabukama je spremna za služenje.

Pitu secite na kriške i poslužite je samostalno ili sa kuglom sladoleda od vanile za zaista klasičnu američku poslasticu. Uživajte u svojoj ukusnoj domaćoj američkoj piti od jabuka.

Prijatno!

Pročitajte još: