Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SELAKOVIĆ: NOVE REGULATIVE BENEFIT ZA OSOBE SA INVALIDITETOM – U PRIPREMI NACRT NOVOG ZAKONA

Srbija
Img 231561

Ana Acan

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predsedavao je prvim sastankom Radne grupe za izradu Nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom (OSI) i istakao da će njegovim usvajanjem Srbija biti među prvim državama u regionu koje zasebnim pravnim aktom uređuju to pitanje.

Selaković je rekao da je pred Radnom grupom zadatak da izradi jedan kvalitetan nacrt zakona koji će, s jedne strane, regulisati osnivanje, način funkcionisanja, finansiranja i rada organizacija osoba sa invaliditetom, a s druge, omogućiti formiranje registra organizacija i saveza osoba sa invaliditetom i svih njihovih članova u Srbiji, čime bi se omogućilo izdavanje posebne kartice koje bi služila za obezbeđivanje i ostvarivanje različitih vrsta pogodnosti.

Ministar je objasnio da je uvidom u upravne sisteme suseda Srbije ustanovljeno da su ovakve posebne zakone koje regulišu organizacije osoba sa invaliditetom donele samo  Slovenija (2002. godine) i Severna Makedonija (2008. godine), dok Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija i Mađarska, status i njihovo delovanje regulišu kroz krovne zakone o organizacijama civilnog društva, odnosno zakone o udruženjima ili fondacijama.

On je naglasio da se savezi osoba sa invaliditetom u Srbiji u najširem smislu bave zaštitom prava članova i da su kao takvi prepoznati kao važni partneri Ministarstva u iniciranju promena radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija.

Kada sam započeo svoj mandat, jedna od prvih aktivnosti bila je upravo sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja osoba sa invaliditetom, naglasio je on.

Img 231558

Selaković je podsetio da je na tom sastanku ukazano na potrebu da se donese poseban zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom i da je dogovoreno da Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom (NOOIS) dostavi predlog, nacrta ili radne verzije zakona. Ministar je napomenuo da Ministarstvo postupa u skladu sa uspostavljenom obavezom država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom da u procesima donošenja odluka o svim pitanjima koja se odnose na osobe sa invaliditetom, omogući njihovo aktivno učešće preko organizacija koje ih predstavljaju i zastupaju.

On je naveo da je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u saradnji sa NOIIS pripremio jedan predlog radne verzije Zakona organizacija osoba sa invaliditetom i dodao da je on zasnovan na ranijoj radnoj verziji iz 2015. godine, ali prilagođen promenama na koje su se u međuvremenu dešavale i sa nekim novim rešenjima, što može da bude jedna od polaznih osnova za pripremu nacrta ovoga zakona.

Selaković je ukazao na to da je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva, pri čemu je donošenje ovog zakona jedan od preduslova za bolju zaštitu prava i otklanjanje prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Ministar se posebno zahvalio da Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom, kao i predsedniku Saveza slepih Srbije Milanu Stošiću, jer su, kako je naglasio, upravo oni 4. novembra 2022. godine, na velikom sastanku sa predstavnicima svih saveza osoba sa invaliditetom Srbije pokrenuli ovo pitanje.

Vlada Srbije

Pročitajte još: