Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SLAVIMO SVETOG NEKTARIJA Velikog čudotvorca i iscelitelja bolesnih!

Srbija
Fb Img 1700575234779 Copy 800x450

Vesna Papović

Praznik Svetog Nektarija, mitropolita Pentapoljskog i Čudotvoraca Eginskog, SPC obeležava 22. novembra. 

Кao što je u šali i s ljubavlju govorio Sveti starac Nektarije Vitalis iz Кamarize i sam isceljen od raka na grudima uz Božiju milost i pomoć Svetog Nektarija:
-Sveti Nektarije je mekane duše, osetljiv je, njemu je dovoljno da malo mahnete i eto njega da vam pomogne.
Da je zaista tako govore sva čuda koja su se desila njegovom milošću ali i činjenica da je za svoju slavu Svetog Nektarija izabrao i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Img 20231122 002409 Copy 600x851

Sveti Nektarije Čudotvorac je svetitelj blizak našem vremenu, živeo je krajem 19. i početkom 20. veka. Rodio se u Silivriji Trakijskoj 1. oktobra 1846. godine. Potekao iz skromne ali pobožne porodice, od najranijeg detinjstva iskazivao je svoju ljubav prema Bogu. Bio je episkop pentapoljski u Aleksandrijskoj patrijaršiji.

Sveti Nektarije je nosio veliki krst u svom životu, nepravedno oklevetan i gonjen, ali uvek skromnog i svetog držanja, iz Aleksandrije je prešao u Grčku, gde je zatim bio upravnik jedne visoke bogoslovske škole. Njegova velika želja da osnuje manastir Presvete Trojice na Egini u kojem se do smrti podvizavao , uz veliki trud se ispunila. Upokojio se 1920. godine. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja i čudotvoraca u pravoslavlju.

Prvi hram posvećen ovom svetitelju u Srbiji se nalazi u blizini Šapca, na teritoriji Eparhije Valjevske SPC i predstavlja najmlađi hram u toj eparhiji.

Sama ideja da se podigne je nastala za vreme blaženopočivšeg Episkopa Valjevskog g. Milutina i to sa željom da Valjevo bude blagosloveno od Svetog Nektarija kao i sama Egina i cela Grčka. Ovu ideju je podržao i arhimandrit Nektarije Vitalis (1930—2018) koji je između ostalog i podigao sličan hram u Atini u predgrađu Кamariza gde je primao hodočasnike iz cele Srbije među kojima su i hodočasnici iz Valjeva.

Protomajstor  Miodrag Šumarac i Natalija Kovačević Filipović su naslikali freske, a ikonostas je uradio Ljuban Marić.
Građevinski inženjer i ikonopisac, rodom Valjevka, Natalija Kovačević Filipović duhovna je kćer starca Nektarija Vitalisa. Natalija je sa suprugom i sinom dobrotvor prvog hrama SPC posvećenog Svetom Nektariju, pored čijeg je kivota u Grčkoj proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević doživeo isceljenje nakon operacije leđa.
Za dve decenije življenja u Atini, videla je Natalija ozdravljenje bolesne devojčice s Kosmeta, preobraćenje Nemca u pravoslavlje, isceljenje žene molitvama sina, sve zahvaljujući Svetom Nektariju Eginskom, a o čemu stalno svedoči putem društvenih mreža i medija.

Fb Img 1700574906354 Copy 600x610

Sveti Nektarije je ljubav. On je otac i lekar onih koji su ostali sami i nezaštićeni u bolesti. Za života porogonjen ali božijom rukom vođen, do kraja je istrajao na putu ka gospodu našem Isusu Hristu, uprkos svim strašnim klevetama koje je podnosio skrušeno i smerno. Кada je umro 8. novembra 1920. godine, dok su sestre presvlačile njegovo usnulo telo, spustivši staru vunenu potkošulju kraj jednog nepokretnog čoveka, istoga časa se desilo čudo da je taj čovek ustao, prekrstio se zahvaljujući Bogu i prohodao. Кako tada, tako i danas, mnoga čudesna iscelenja i zadivljujući broj kandila, donetih u znak zahvalnosti Svetitelju na Eginu, svedoče veličini i čudima Svetog Nektarija.

Same čestice svetitelja su dočekane u Valjevu na praznik Vaznesenja Gospodnjeg 17. maja 2018. godine. Episkop Valjevski g. Milutin je dočekao čestice moštiju na beogradskom aeodromu „Nikola Tesla“ iz Grčke, a za prenos i doček moštiju upriličio je slavsku litiju grada Valjeva 1. juna 2018. godine. Na Vidovdan je postavljena ikona Svetog Nektarija Eginskog na tron gde su mošti u samom hramu, čemu je prethodilo osvećenje ikone od strane Episkopa Milutina.

Na taj način je ovaj divni svetitelj obogatio naš kraj svojim prisustvom, na radost mnogih kojima je njegova pomoć potrebna.

Molitva Svetom Nektariju:

” Sveti Nektarije, dođi duhom svojim među nas… i vidi bol naroda tvog… molimo ti se, volimo te… uzmi nas u svoj zagrljaj. Moli se za sve koji su bolesni od različitih bolesti i isceli nas; za sve koji su napaćeni u životu svome, uteši nas, za sve koji ti se mole i za sav rod pravoslavni i sve ljude sveta, pomoli se pred Prestolom Božijim. Amin.”

 

Pročitajte još: