Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

USVOJEN AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZAPOŠLJAVANJA DO 2026. GODINE

Srbija
Img 231636

Ana Acan

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Akcioni plan za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Usvajanjem ovog dokumenta biće, između ostalog, omogućeno podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, dalja promocija dualnog obrazovanja, podsticanje razvoju konkurentnosti privrede, kao i podrška razvoju preduzetništva u Srbiji.

U Strategiji su postavljeni opšti i posebni ciljevi koji će se realizovati sprovođenjem pojedinačnih mera, dok se Akcionim planom predviđaju konkretne aktivnosti koje će se preduzeti radi obezbeđenja uslova da se ciljevi i mere iz Strategije realizuju. Takođe, određeni su nosioci i partneri za sprovođenje tih mera, kao i rokovi.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno  bivšim radnicima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranja.

Na osnovu ovog dokumenta, u 2024. godini će se, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, povezati staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku „u restrukturiranju“.

Takođe, biće povezan staž i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu Vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period rada, kao i zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos.

U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 subjekata. Na sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije „Srbija te zove“ s obzirom na to da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade sistemska podrška dijaspori, očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture i drugih nacionalnih vrednosti koje se ostvaruju kroz različite aktivnosti i razmene iskustava omladine iz dijaspore i regiona i matične države.

Manifestacija „Srbija te zove“ biće organizovana od 1. do 11. avgusta 2024. godine, a učestvovaće oko 250 dece uzrasta od 12 do 15 godina srpske nacionalnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Austrije, Italije, Mađarske, Nemačke, Belgije, Švedske, Francuske, Kipra, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine Albanije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, kao i deca sa Kosova i Metohije.

Program ove manifestacije je edukacija dece, učenje srpskog jezika i istorije Srbije, treniranje i igranje prijateljskih utakmica sa decom iz beogradskih klubova u pet olimpijskih disciplina: košarka, odbojka, tenis, fudbal, i rukomet, kao i druženje sa decom iz različitih zemalja.

U cilju pružanja brzog odgovora na humanitarne potrebe raseljenih lica iz Ukrajine i članova njihovih porodica koji se zbog aktuelne situacije ne mogu vratiti u Ukrajinu, Vlada Srbije produžila je važenje odluke o pružanju privremene zaštite u Republici Srbiji raseljenim licima iz ove zemlje.

Članovi Vlade doneli su ovu odluku, imajući u vidu da važenje prethodne odluke ističe 18. marta ove godine, a da usled aktuelne situacije u Ukrajini postoje razlozi zbog kojih je neophodno i u narednom periodu pružati privremenu zaštitu raseljenim licima radi zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Pročitajte još: