Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

VUČIĆ: U NOVEMBRU DOBIJAMO ZASTAVU EXPA I TADA SMO ZVANIČNO DOMAĆINI

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da ćemo u novembru dobiti zastavu Expa, čime ćemo i zvanično postati domaćini te svetske izložbe. On je na konferenciji za novinare rekao da je Expo2027 važan za rast naše ekonomije i predstavio kako će to izgledati. Kako je rekao stadion će biti povezan sa Expom i istakao da su u toku razgovori sa jednom od dve najveće svetske kompanije – Legend, koja radi sa Real Madridom, Totenhemom, Mančester sitijem, PSG-om, Dortmundom.

“Oni će upravljati ne samo tim stadionom već i stadionima u Zaječaru, Leskovcu, Loznici. Tokom Expa ćemo na stadion dovesti neke od najvećih zvezda”, rekao je Vučić. Kako je rekao sam prostor Expa je raspoređen na 25 hektara.

“Tu je trg sa binom gde će i druge moćne kompanije moći da se predstave, počevši od Koka kole, Boša i dr. Tu je železnička stanica koja nas spaja sa stadionom”, rekao je on i ponovio da je Expo za nas najvažniji u narednom periodu.

 

Vučić predstavio izgled Nacionalnog paviljona na izložbi EXPO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je večeras kako će izgledati Nacionalni paviljon Srbije na međunarodnoj izložbi EXPO 2027 koja će se održati u Beogradu.

Vučić je rekao da paviljon može da bude osvetljen različitim bojama i istakao da je paviljon rešenje domaćeg arhitekte.

“Biće gotovo fascinatnog izgleda na EXPO-u. Biće od stalnog materijala i posle izložbe će ostati prostor od 6.000 kvadrata, sa mnogo nivoa, kafića, mnogo prostora za mlade”, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Naveo je i da će postojati prostor od 8.500 kvadrata koji će kasnije moći da se koristi za koncerte i priredbe svake vrste i moći će da primi oko 3.500 do 4.000 gledalaca.

Nacionalni stadion će da bude jedan od najlepših u Evropi, najavio je predsednik govoreći šta se sve gradi u Surčinu.

“Stadion će primati 52.000 ljudi, mi očekujemo da se već 2028. godine igra finale Lige Evrope na ovom stadionu. Vrlo je komplikovana gradnja, radi se u dve smene, a uskoro će kada se reflektori postave za sedam dana gradnja nastaviti u tri smene”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će to biti jedan od tri najlepša stadiona u Evropi. On je rekao da će u okviru EXPO biti izgrađen i akvatik centar, jedan od nekoliko najvećih u Evropi, ali i tematski i vodeni parkovi, koji će, pored toga što će značiti dobar provod za decu, biti i izvor velike zarade.

Dodao je da je sa mađarskim prijateljima razgovarao o pravljenju akva centra, kao i da je od njih dobio kompletan projekat.

Aleksandar VuÈiÆ

„To će biti, rekao bih, veliki napredak i velika prilika, ne samo za naše vaterpoliste, koji su nas obradovali, već sada i za plivače, skakače u vodu, za umetničko plivanje, da na veoma veoma ozbiljan način mogu da se posvete svom radu u budućnosti, od njih očekujemo mnogo veći broj medalja. To će biti drugi ili treći najveći po broju gledalaca po svom kapacitetu akvatičkih centara ili centara za vodene sportove u celoj Evropi“, rekao je Vučić.

Rekao je i da će biti izgrađen rezidencijalni kompleks, koji će biti veoma moderno urađen.

„Tu će biti smešteno tri i po hiljade učesnika, u ukupno 1.500 stambenih jedinica, a zatim ćemo tih 1.500 stambenih jedinica pre da ponudimo onima koji u prosveti i u zdravstvu nemaju stanove, jer smo videli da je bilo brojnih nepravilnosti oko snaga bezbednosti, da su mnogi iskoristili da dobiju drugi i treći stan, pa su zatim izdavali te stanove i tako dalje. Dakle, ići ćemo zaista na one kojima je to najpotrebnije i o tome ćemo razgovarati i vlada će o tome donositi odluke“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, u okviru zona A i zone B, biće napravljeni tematski i vodeni parkovi.

Radićemo jedan od najlepših vodenih parkova u Evropi, rekao je on i dodao da će razgovarati sa firmom Sir de Solei, jednom od najvećih u svetu za dovođenje stalne postavke od cirkusa do različitih tematskih parkova.

„U ovom trenutku nam je Legoland malo skuplji, ali videćemo možda i sa još nekim. U svakom slučaju, to će biti definitivno najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi, za privlačenje turista, za dalje razvoj srpske privrede i za našu decu, ali i za, rekao bih, ono što je najvažnije, razvoj naše ekonomije“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, sa druge strane reke Save, na Ušću, pored Prirodnjačkog muzeja, biće akvarijum.

„Osim što je velika turistička atrakcija, postoje takozvani terapeutski delfini za decu sa autizmom. Mi smo se konsultovali sa Ministarstvom zdravlja i dobili preporuku Ministarstva zdravlja, da dovedemo te terapeutske delfine koji bi mogli sa našom decom da rade, jer kažu da ništa bolje ne utiče na decu sa autizmom i sličnim bolestima nego terapeutski delfini. Dakle, delfinarijum će biti i za svu drugu decu, naravno, u okviru EXPO, a akvarijum će biti pored Prirodnjačkog muzeja, dakle, pored Muzeja savremene umetnosti“, poručio je Vučić.

Rekao je i da će se 2027. godine letenje taksijima iznad Beograda, automobilima i helikopterima obistiniti i naglasio da to nije čudo ni hir, već preka potreba za zemlje koje žele da budu među prvima u razvoju i koje žele da napreduju.

Predsednik je rekao da su pregovori vezano za leteće taksije daleko odmakli i da će Srbija priremiti svu zakonsku regulativu da bi sve što je najavio moglo da bude organizovano.

“Mi smo u pregovorima u ovom trenutku sa pet kompanija svetskih, dve sigurno dobijaju u svojim zemljama kompletnu licencu i dozvolu uskoro, to su najuspešnije u trenutnom svetu – američki Joby, imate kineski Ehang i kineski Jilly”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će sve tri kompanije dobiti svoje dozvole i dodao da Srbija pregovara takođe i sa Airbusom i sa Arčerom i sa još jednom, kako je dodao, francuskom kompanijom.

“Sve tri kompanije sa kojima razgovaramo, 2026. imaće svuda dozvolu. Mi ćemo pripremiti sve što se tiče zakonske regulative i svega drugog, da bismo mogli to da organizujemo”, rekao je on i naglasio da će u budućnosti broj dronova biti 10 puta veći nego aviona.

“Želim da vam kažem da ćete imati 10 puta više dronova nego aviona koji će leteti, a 20.000 ćete imati u, recimo, gradu veličine Beograda do 2035. po jednom satu takvih automobila koji će da lete iznad Beograda. Dakle, to je za samo 10 godina. Za samo 10 godina imaćemo po satu 20.000 automobila koje će da lete iznad nas”, rekao je on.

Naglasio je da građani ne misle da priča o čudima i o bajkama i da treba da se zna da nećemo, na žalost, biti prvi.

“Bićemo, nadam se, među prvima u Evropi, ali svakako u svetu nećemo biti prvi”, rekao je on i dodao da ćemo sve to o čemu govori imati do 2027. godine.

Daleko smo odmakli u pregovoroima sa više kompanija i kao što smo to obećali, a mnogi mi se smejali, to ćemo uraditi. Dodao je i da su helikopteri već svakodnevica u Kini.

Izvor/Foto: Tanjug

Pročitajte još: