Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ZNAMENITI ŠAPČANI Draga Ljočić, prva srpska lekarka!

Razonoda
Img 20231030 231834 Copy 800x457 1

Vesna Papović

Draga Ljočić je rođena u Šapcu 28. februara 1855. godine u kući bogatog trgovca. Oko njene  sedme godine suočava se sa siromaštvom koje je pogodilo nekada uglednu porodicu, a nakon završene osnovne škole napušta rodni grad i odlazi na školovanje u Beograd. Uprkos lošim materijalnim prilikama, sa 17 godina odlazi u Cirih na dalje školovanje. Bila je prva studentkinja medicine iz Srbije na ciriškom univerzitetu.

Kako je srpsko-turski rat doneo buru celoj srpskoj naciji, tako je uticao i na Dragin studentski život. Prekinula je studije 1876. da bi u ratu pomogla onako kako je najbolje umela – kao lekarski pomoćnik. Na fakultet se vratila sa činom poručnika. Diplomirala je 1879. godine.

Bila je prva žena koja je u Srbiju donela diplomu doktora medicine, hirurgije, babičluka i očnih bolesti, a tek četvrta žena u celoj Evropi, koja je doktorirala iz te oblast.

Imala je 24 godine.

Mural na uglu Hilandarske i Norveške ulice,  posvećen je dr Dragi Ljočić, prvoj lekarki u Srbiji. Doktorka Draga je bila  heroina lekarskog poziva, sufražetkinja, filantrop… Svojim životom i radom upisala se na listu dobročinitelja i najvećih imena naše istorije.

Foto/Screenshot
Foto/Screenshot

Njena velika životna priča inspirisala je Đorđa Zečevića, akademskog vajara, za mural na fronatalnom delu zgrade, na površini od oko 150 m2. U čast Drage Ljočić, Dom zdravlja Šabac je poneo njeno ime. Grad Šabac se Dragoj odužio i na taj način što joj je darovao ulicu, da pronosi ime i sećanje na ovu veliku ženu.

 

 

 

Pročitajte još: