Ovaj autentični kulinarski specijalitet napravljen od brašna, malo masti i vode, sa dodatkom soli, a po želji i sa malo jogurta ili sira, uobičajen je samo za Mačvu.
Priprema:
- 500 gr brašna
- oko 275 ml vode
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
U posudu za mešenje prvo izmrvite mast i brašno, dodajte so, a zatim i mlaku vodu. Testo umesite tako da bude fino i mekano, zatim ga ostavite da odstoji desetak minuta. Važno je da se testo razvuče tanko, otprilike kao za kore, zatim se iseče na željene oblike, kocke, trougliće i prži na masti. Listiće možete proseći po sredini. Masti u kojoj se prže treba da ima dovoljno, ne mora da plivaju u njoj ali nije ni kao za jaja. Listići treba malo da potonu u mast tokom prženja da bi bili hrskaviji, kada se isprže jako su hrskavi, međutim, dok se slažu jedni na druge, omekšaju.
Listiće služiti tople uz slane ili slatke namaze.
Prijatno!